Utorak, 13.04.2010.

09:48

Spremaju se nova poskupljenja

U narednih šest meseci gotovo polovina anketiranih privrednika u Srbiji, računa sa poskupljenjem svoje robe, pokazuju straživanja IZIT-a.

Izvor: Novosti

Default images

Cenovni pritisak je, po rečima Saše Đogović, saradnika Instituta za tržišna istraživanja (IZIT) posebno naglašen na sektoru proizvodnje sirovina i repromaterijala. Naime, 39 odsto anketiranih proizvođača u sledeća tri, a 50 odsto u narednih šest meseci očekuje povećanje cena, a niti jedan od njih njihovo smanjenje.

"Inflatorni pritisci su naglašeni i u kvartalnim i u polugodišnjim predviđanjima, što je posledica rizika koji dolaze od cena pod kontrolom države, ali i cena energenata na svetskom tržištu", ističe Đogović i dodaje da rastu cena doprinosi i neizvesnost oko daljeg kretanja deviznog kursa domaće valute.

A, da li će se više cene sirovina preliti i na finalne cene proizvoda, ostaje da se vidi, jer je zbog opšte krize tražnje veliki pad prometa u maloprodaji. Na rast inflacije najvećim delom, prema oceni proizvođača utiče država, ali niska kupovna moć i pad tražnje, sputavaju dalji skok cena.

Kada je reč o proizvodnji, prognoze ukazuju na izvesno oporavljanje srpske industrije, posebno u delu sirovina i repromaterijala. Ipak, taj oporavak nije praćen suštinskim promenama, odnosno osetnijim prilivom investicija u ovaj sektor.

"Ovaj optimizam baziran je na očekivanju državnih investicija u infrastrukturne projekte, ali i na pozitivne signale sa inostranog tržišta", istuči u IZIT.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

21 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: