FT: Ekonomska dominacija G7 i Amerike odlazi u istoriju

Članice BRIKS-a su ujedinjene u nastojanju da ne zavise više od hirova SAD i saveznika koji su dominirali svetom u protekla dva veka, piše kolumnista FT.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.05.2023.

16:28

FT: Ekonomska dominacija G7 i Amerike odlazi u istoriju
Ilustracija: Depositphotos/michal812

Ekonomska dominacija „Grupe sedam” i unipolarni svet koga predvode Sjedinjene Američke Države su istorija, tvrdi kolumnista Fajnenšel tajmsa Martin Volf i napominje da iako je G7 i dalje najmoćniji ekonomski blok na svetu, njegov udeo u svetskoj ekonomiji u poslednih dvadesetak godina opao je sa 44 na 30 odsto.

Srbija u BRIKS-u?

U isto vreme udeo Kine je porastao sa sedam na 19 procenata.

Kina je sada ekonomska supersila koja je preko svoje inicijative „Pojas i put“ postala i veliki investitor (i kreditor) u zemljama u razvoju, daleko važniji ekonomski partner od G7.

Brazil je jedna od tih država, iako je predsednik Lula da Silva prisustvovao nedavno održanom samitu G7 u Japanu. Jednostavno kineski uticaj se ne može više ignorisati.

G7 ima ambiciju da se približi pojedinim zemljama, što su i pokazali u Hirošimi. Pozvali su Brazil, Indiju, Indoneziju, Vijetnam, Australiju i Južnu Koreju, ali to je zanemarljivo u odnosu na 19 država koje žele da se pridruže BRIKS-u.

"BRIKS je na putu da postane relevantna svetska organizacija, a njene članice su ujedinjene u nastojanju da ne zavise od hirova SAD i njihovih saveznika koji su dominirali svetom u protekla dva veka. Uostalom koliko dugo G7 uopšte može da nastavi da se tako ponaša ako se ima u vidu da okuplja tek deset odsto svetske populacije, navodi kolumnista "Fajnenšel tajmsa", a prenosi Politika.

Još veće pitanje je, dodaje on, kako će se upravljati globalnom ekonomijom.

Da li će MMF i Svetska banka nastaviti da budu bastioni moći G7 u sve podeljenijem svetu?

Ako je tako, kako i kada će dobiti neophodne nove resurse? Kako će se usklađivati sa organizacijama koje stvaraju Kina i njeni saveznici?

Volf se pita zar ne bi bilo bolje da se prizna realnost ogromne promene ekonomske moći u svetu, te da joj se prilagodi posebno imajući u vidu da Kina neće nestati.

Što se pak političkih ciljeva članica G7 tiče, pre svega rata u Ukrajini, to je isključivo borba Zapada. Većina sveta ima druge brige. Dakle, Zapad će odrediti opstanak Ukrajine.

G7 mora da brani svoje vrednosti i svoje interese. Ali više ne može da upravlja svetom, iako će sudbina sveta biti i sudbina članova grupe. Ponovo se mora pronaći put za saradnju, zaključuje „Fajnenšel tajms”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: