Prvi put u regionu: Najveći proizvođač oružja na svetu pokrenuo biznis u Hrvatskoj

Najveći proizvođač oružja na svetu, američki Lokid Martin, osnovao je početkom ove nedelje podružnicu u Hrvatskoj sa osnovnim kapitalom od 1,7 miliona dolara.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.09.2022.

14:12

Prvi put u regionu: Najveći proizvođač oružja na svetu pokrenuo biznis u Hrvatskoj
Foto: EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI

Na njeno čelo je postavljen Džon Bredli Sanders.

Iako Lokid Martin u Evropi već dugi niz godina razvija poslovanje iz Velike Britanije, Danske i Poljske, u srednjoj i jugoistočnoj Evropi dosad nisu imali podružnice.

"Kao najveća svetska tvrtka za vazduhoplovstvo i odbranu, Lokid Martin prisutan je u više od 50 zemalja širom sveta. Osnivanje lokalnih podružnica, poput ove u Zagrebu, normalna je poslovna praksa. Pomaže nam da razvijemo bolje razumevanje lokalne poslovne prakse i regulatornih potreba za potporu našem radu na isporuci proizvoda i usluga za vojnu i komercijalnu upotrebu", poručio je za Jutarnji list Džon Nilson iz kancelarije Lokid Martin Globala za Evropu i Veliku Britaniju u odgovoru na pitanje koji su motivi pomenute kompanije za osnivanje podružnice u Hrvatskoj.

Osnivanje zagrebačke podružnice Lokida usledilo je nakon majske isporuke dva helikoptera UH-60M Blek hok Hrvatskoj vojsci kao donacije američkih oružanih snaga. Lokid je proizvođač Blek hoka, a Hrvatska se obvezala da kupi još dve takve letelice koje treba servisirati i održavati uz pomoć proizvođača.

I u toj činjenici valja tražiti razloge osnivanja zagrebačke podružnice Lokida čiji su borbeni avioni F-16 u raznim varijantama i aranžmanima bili u konkurenciji za modernizaciju Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva u dugogodišnjoj nabavci aviona koja je lane okončana izborom francuskih Rafala.

"Pokretanje podružnice u Zagrebu omogućava Lokid Martinu bolju podršku rastućim odbrambenim i bezbednosnim zahtevima Hrvatske", odgovorio je Nilson na pitanje koji je poslovne ciljeve pred novoosnovanu podružnicu stavio Lokid.

Sedište tog giganta vojne industrije nalazi se u saveznoj državi Merilend, zapošljava oko 115.000 radnika, a godišnji prihodi kompanije procenjuju se na 67 milijardi dolara. Poređenja radi, hrvatski BDP u 2020. iznosio je 56 milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: