"Hrana, đubrivo... Pa, kupovaće! Već kupuju"

Predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se danas s predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom u Sočiju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.09.2022.

11:25

Foto EPA EFE MIKHAEL KLIMENTYEV SPUTNIK

Predsednik Rusije je beloruskom kolegi na početku sastanka predložio da razgovaraju o ekonomiji i o situaciji u regionu, prenosi Sputnjik.

"Veoma mi je drago što ste našli vreme da doputujete i da porazgovaramo o svim pitanjima koje smo planirali da razmotrimo još u Samarkandu. Ovde je, ponavljam, veoma mnogo pitanja. Ona se tiču i situacije u regionu, ali nisu manje važna ni pitanja ekonomskog karaktera, uključujući niz pravaca o kojima smo razgovarali ranije. Tu je i posao na formiranju Savezne države, pitanja u vezi s našim planovima u oblasti hemije, prehrambenih proizvoda, đubriva", rekao je Putin.

On je ocenio da je veoma čudno to što postoji zabrana izvoza beloruskog đubriva na svetsko tržište, s obzirom na veliku globalnu potražnju za tom vrstom proizvoda.

"Nažalost, i dalje se blokira izvoz beloruskog đubriva na svetsko tržište. To je veoma čudno, jer je svetskom tržištu, posebno zemljama u razvoju, krajnje neophodna ta vrsta proizvoda. Ali to se ipak ne događa", konstatovao je Putin.

Sa svoje strane, Lukašenko je rekao je da će Zapad hranu i đubrivo kupovati iz Belorusije i da Minsk pronalazi načine i prodaje ih.

"Hrana, đubrivo... Pa, kupovaće! Već kupuju. Teže je, naravno: blokiraju ljude koji hoće da kupe, koji hoće da plate, njih blokiraju, a ne nas. Ali mi nalazimo načine i prodajemo. Cene su porasle. Nismo ih mi povećavali. Kome je to potrebno?.. Upravo sam pogledao vesti – cela Evropa kipi, najbogatija Nemačka je cela na ulici", rekao je Lukašenko na početku sastanka u Sočiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: