Nedostaje 400.000 vozača kamiona

Prema studiji konsultantske firme "Transport intelidžens", procenjuje se da Evropi nedostaje 400.000 vozača kamiona da bi pokrili trenutne potrebe.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.09.2022.

08:34

Nedostaje 400.000 vozača kamiona
Ilustracija: Shutterstock/Evgeny Pyatkov

Samo u Velikoj Britaniji nedostataje 76.000 radnika.

Pored toga, to je tržište koje trenutno nije u stanju da privuče mlade ljude uprkos potrebi za radnom snagom u Španiji, gde je slobodno 15.000 radnih mesta, prenosi Kapital (Cpital).

Rodna neravnopravnost u sindikatu je očigledna, pokazuju podaci, a prenosi RTVE.

Od 250.000 vozača kamiona koji rade u Španiji, samo 5.000 su žene, odnosno samo dva odsto žena radi u transportnom sektoru.

U Evropi podaci nisu mnogo drugačiji. U Italiji je sedam odsto žena, a u Nemačkoj pet odsto žena za volanom.

Pežorativni stereotipi o kamiondžijama, koji se uobičajeno koriste u društvu, uticali su na činjenicu da je imidž koji se projektuje na ženu koja vozi međugradski prevoz pristrasno negativan.

Međutim, kriza u transportu, koji pati od ozbiljnog nedostatka kadra, dovodi do nestanka ovih predrasuda, pa španski poslodavci izlaz iz krize vide u većem uvođenju žena u ovaj posao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: