Kolaps ruske auto-industrije?

Proizvodnja automobila u Rusiji doživela je kolaps.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.06.2022.

09:48

Kolaps ruske auto-industrije?
Foto: EPA/YURI KOCHETKOV

To se desilo nakon što su veliki proizvođači automobila napustili zemlju, a zapadne vlade uvele sankcije Rusiji kao odmazdu za njen napad na Ukrajinu.

Rusija je u maju proizvela 3.700 automobila, 97 odsto manje nego u istom mesecu prošle godine, objavila je državna agencija za statistiku Ros-stat.

Proizvodnja je varirala od 95.000 automobila u januaru i 108.000 u februaru pre nego što je pala na 40.800 u martu, prenosi Indeks.

Rusija je u razdoblju od januara do maja ove godine proizvela ukupno 268.000 vozila, što je upola manje nego u isto vreme prošle godine.

Proizvodnja kamiona i autobusa u maju pala je za gotovo 40 odsto, odnosno 6,5 odsto u odnosu na maj 2021.

Ruska automobilska industrija zapošljava 300.000 ljudi, a još tri miliona radi u srodnim industrijama.

Samo dve fabrike od 20 fabrika automobila ostale su u Rusiji nakon što su veliki proizvođači automobila zaustavili proizvodnju i prodaju zbog invazije zemlje na Ukrajinu.

Prodaja lade pala za 84 odsto

Prodaja najpopularnije i najpristupačnije robne marke u zemlji automobila lada pala je u maju za gotovo 84 odsto, saopštilo je Udruženje evropskih preduzeća.

Ministar industrije Denis Manturov pripisao je povećanje cena vozila od 30 odsto inflaciji, rastu cena delova i padu kursa rublje.

Predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je novu strategiju ranije u junu kako bi se drastično smanjilo oslanjanje ruske automobilske industrije na stranu tehnologiju i osigurala njena "globalna konkurentnost".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: