Amerika i Evropa mamutskim projektom protiv Kine

Sjedinjene Američke Države i Evropa će formirati zajednički tehnološki savet za izradu novih globalnih trgovinskih pravila.

Izvor: B92

Utorak, 15.06.2021.

12:31

Amerika i Evropa mamutskim projektom protiv Kine
Foto: Olleg/Shutterstock

Kako izveštava CNBC, "SAD i Evropa će objaviti danas novu zajedničku tehnološku i trgovinsku inicijativu, u okviru ovonedeljnih širih dalekosežnih napora američkog predsednika Džoa Bajdena da okupi evropske saveznike i suprotstavi se rastućem uticaju Kine".

Američko-evropski savet za trgovinu i tehnologiju imaće tri glavna cilja: da uspostavi nove globalne trgovinske standarde za tehnologije u usponu, da unapredi demokratske vrednosti na internet mreži, i da nađe modalitete za saradnju SAD i EU na istraživanjima i razvoju inovacija.

Bajden formira zapadnu "antikinesku koaliciju"?

Džejk Salivan, američki savetnik za nacionalnu bezbednost izjavio je na brifingu za novinare da će krajnji ishod ove inicijatove biti da "demokratije, a ne bilo ko drugi, ne Kina ili druge autokratije, pišu trgovinska i tehnološka pravila za 21. vek", dodaje CNBC.

Na američkoj strani, trgovinskim savetom će predsedavati državni sekretar Antoni Blinken, ministarka trgovine Ðina Rejmondo i trgovinska predstavnica i ambasadorka Ketrin Tai, rekao je jedan zvaničnik iz Bajdenove administracije, koji je o ovom pitanju informisao novinare pod uslovom anonimnosti dok traju aktuelni pregovori.

Kina "preskočila" SAD

Drugi specifični ciljevi saveta uključuju: koordinaciju standarda u oblasti novih tehnologija, kao šti su veštačka inteligencija, kvantno računarstvo i biotehnologije, zatim nalaženje načina da lanci snabdevanja postanu otporniji i manje zavisni od Kine, nastavak reformisanja Svetske trgovinske organizacije i koordinacija regulative za tehnološke platforme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: