Češka gradi dva nova nuklearna reaktora

Češki regulator za nuklearnu energiju odobrio je danas izgradnju dva nova nuklearna reaktora u elektrani u blizini sela Dukovani u centralnom delu zemlje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.03.2021.

20:39

Češka gradi dva nova nuklearna reaktora
Foto: Depositphotos/cookelma

Regulator SUJB izdao je odgovarajuću dozvolu nakon procene projekta proširenja nuklearke prema zakonu o atomskoj energiji, koja je trajala godinu dana.

Nisu utvrđene činjenice koje bi sprečile proširenje nuklearke, objavila je nuklearna fizičarka Dana Drabova, predsednica SUJB-a, prenela je Hina.

Nuklearka Dukovani nalazi se gotovo 100 kilometara severno od austrijske prestonice Beča i oko 200 kilometara istočno od nemačkog grada Pasaua.

Trenutno su u nuklearki u funkciji četiri reaktora starija od 30 godina, ukupnog kapaciteta proizvodnje 2.040 megavata električne energije.

Struja proizvedena u toj nuklearki trenutno pokriva oko petinu ukupnih čeških potreba za električnom energijom.

Prema planovima češke vlade, prvi novi reaktor bi trebalo da se priključi na elektromrežu bi između 2035. i 2037. godine, a troškovi izgradnje se procenjuju na 7,5 milijardi eura.

Vlada u Pragu želi da do 2040. godine proizvodi više od polovine struje iz nuklearne elektrane.

Ekološki aktivisti, posebno iz obližnje Austrije, duže vreme oštro kritikuju planove o proširenju nuklearke Dukovani, pri čemu upozoravaju da njena sigurnost u slučaju potresa nije primerena i pozivaju na prelazak na obnovljive izvore energije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: