Mask nudi 100 miliona dolara nagrade

Šef Tesla motorsa, Ilon Mask juče je na Tviteru obećao 100 miliona dolara nagrade za razvoj najbolje tehnologije hvatanja emisije ugljen-dioksida.

Izvor: B92

Petak, 22.01.2021.

09:58

Mask nudi 100 miliona dolara nagrade
Foto: Epa/JUSTIN LANE

Hvatanje emisija koje zagrevaju planetu postaje kritični deo mnogih planova u borbi protiv klimatskih promena, ali do danas je postignut vrlo mali napredak u toj tehnologiji, s naporima usmerenim na smanjenje emisija, a ne na uklanjanje ugljen-dioksida, prenosi Al Džazira.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) poručila je krajem prošle godine da je potreban nagli porast u primeni tehnologije za hvatanje ugljen-dioksida ako zemlje žele postići ciljeve da neto emisije štetnih gasova budu sveden na nulu.

"Doniram 100 miliona dolara nagrade za najbolju tehnologiju za hvatanje ugljen-dioksida", napisao je Mask na Tviteru, nakon kojeg je usledio drugi tvit u kom je obećao više detalja iduće nedelje.

Suosnivač kompanije Pejpal, koju je prodao, Mask danas vodi neke od najfuturističkijih kompanija na svetu. Osim Tesle, na čelu je kompanije SpaceX kao i Neuralinka, startapa koji se bavi povezivanjem mozga s računarima.

Američki predsednik Džo Bajden obećao je ubrzati razvoj tehnologije hvatanja ugljen-dioksida kao deo svog opsežnog plana za borbu protiv klimatskih promena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: