Poreska uprava počela da češlja bankarske račune frilensera

Poreska uprava počela je da češlja račune fizičkih lica kako bi u trag ušla što većem broju frilensera koji zarađuju u inostranstvu, a ne plaćaju porez.

Izvor: B92

Petak, 20.11.2020.

13:01

Poreska uprava počela da češlja bankarske račune frilensera
Foto: Depositphotos, LukaFunduk (1)

Kako piše Blic, Poreska uprava je oko 15. oktobra, pozivajući se na član 45. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, zahtevala od banaka u Srbiji da joj do kraja oktobra dostave izveštaje o svim transakcijama na deviznim računima fizičkih lica. U međuvremenu je započela i njihovu analizu.

Izveštaj obuhvata period od januara 2016. do oktobra 2020. godine i odnosi se na transakcije u kojima je jedan od učesnika iz zemalja sa liste poreskih rajeva.

Drugim rečima, ukoliko ste od 2016. do oktobra 2020. primali ili vršili uplate sa računa ili na račun otvoren u banci koja posluje u nekoj od zemalja sa liste, detalji ovih transakcija se nalaze u izveštaju. To, svakako, ne znači da nisu kontrolisane i uplate iz nekih drugih država.

Narodna banka Srbije u ofšor zone svrstava sledeće zemlje: Andora, Antigva i Barbuda, Angvila, Aruba, Barbados, Bahrein, Bermudi, Bahami, Belize, Kukova Ostrva, Kurasao, Dominika, Grenada, Gernzi, Gibraltar, Hongkong, Ostrvo Man, Džersi, Sent Kits – Nevis, Kajmanska Ostrva, Liban, Sent Lusija, Lihtenštajn, Liberija, Maršalska Ostrva, Monserat, Mauricijus, Nauru, Niue, Panama, Filipini, Sejšeli, Singapur, Sent Martin, Turks i Kaikos Ostrva, Sent Vinsent i Grenadini, Devičanska Ostrva (Britanska), Devičanska Ostrva (SAD), Vanuatu i Samoa.

Zarađivali i do 3.000 evra mesečno

Ove provere dovele su do novih poziva frilenserima da se jave Poreskoj upravi kako bi učestvovali u postupku kontrole prihoda i obračuna poreza po osnovu uplata iz inostranstva.

Iz Udruženja navode da ih je nedavno zvalo šest osoba koje su dobile ovakve pozive. Navode da je reč o osobama iz različitih mesta u Srbiji i da su kontrolisani računi u više različitih banaka.

Ovi ljudi zarađivali su na različite načine – izradom video-igara, objavljivanjem reklama preko različitih platformi, obradom slika i video-zapisa, a mesečni iznosi kreću se od manje od 1.000 evra, pa do 3.000 evra.

Udruženje radnika na internetu pozvalo je sve svoje članove, i one koji ih podržavaju, na digitalni protest pošto od premijerke i ministra finansija još nisu dobili odgovore na svoje zahteve za obustavu retroaktivne naplate poreza i otpočinjanje pregovora o budućem pravnom statusu i načinu oporezivanja "slobodnjaka" na internetu.

Prethodno je resorno ministarstvo finansija javno pozvalo firlensere da se jave i plate porez koji duguju za prethodne četiri godine. Pojedinci su izračunali da bi to značilo da moraju platiti odmah i do 11.000 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

108 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: