Jedna od najvrednijih novčanica na svetu: Da li je 500 evra i dalje u opticaju? VIDEO

Jedna od najvrednijih novčanica u svetu u vrednosti od 500 evra, ukinuta je u januaru 2019. godine u evrozoni.

Izvor: B92

Petak, 13.11.2020.

18:55

Jedna od najvrednijih novčanica na svetu: Da li je 500 evra i dalje u opticaju? VIDEO
Foto: Printskrin/TV Prva

Međutim, šta sada da rade oni koji u svojim slamaricama čuvaju ljubičastu novčanicu?

Kada je reč o štampanju novca, postoje dve serije novčanica. Serija A koje je štampana 2002. godine, i B koja se štampala kasnije. Osnova razlika je u primerku od 500 evra koje su štampane u seriji A i koje predstavljaju opasnost, a koje više neće biti deo serije B.

Direktor u Sektoru za poslove sa gotovinom Narodne Banke Srbije Miroslav Jeremić rekao je da je razlog zašto je Evropska centralna banka donela takvu odluku činjenica da je u prethodnom periodu korišćena za nedozvoljenje transakcije kao što je trgovina oružjem, crno tržište .

"Međutim, ova stara novčanica od 500 evra ostaje u opticaju i zakonito je sredstvo plaćanja".

To znači da ljubičasta novčanica zadržava svoju vrednost i validnost. Ona će da postoji dok kvalitet papira i rukovanje njom može da podnese.

Menadžerka Panter menjačnice Jelena Cmiljanović kaže da je kod njih bila velika potražnja za tom novčanicom. "Međutm, kako se pojavila vest o eventualnom povlačenju ove novčanice, ljudi su počeli da izbegavaju da je uzimaju. Međutim, sada se sve vratilo na staro".

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: