Sledi poskupljenje u prodavnicama i restoranima: Nezadovoljni zbog odluke Grada Beograda

Trgovci i ugostitelji su nezadovoljni gradskom odlukom o izmeni termina za snabdevanje prodavnica robom, noćno angažovanje zaposlenih će ih dodatno koštati.

Izvor: B92

Subota, 09.11.2019.

10:11

Sledi poskupljenje u prodavnicama i restoranima: Nezadovoljni zbog odluke Grada Beograda
FOTO: Depositphoto, diplomedia

Uslužni objekti koji nemaju svoja parking mesta i dvorišta najviše su pogođeni novom odlukom o snabdevanju koja će na snagu stupiti 1. decembra. Oni će prodavnice morati da opreme robom od 20:00 do 7:00 časova, a sve koji se ogluše o ovu odluku kažnjavaće komunalni milicioneri.

Kako kažu ogorčeni trgovci, ovaj potez na dugoročne staze koštaće njih, ali i potrošače, jer postoji bojazan da će zbog ove odluke u narednom periodu možda doći i do povećanja cena proizvoda. Gradskim čelnicima, pak, bilo je najvažnije smanjenje saobraćajnih gužvi u prestonici. Jer, dostavna vozila u značajnijoj meri otežavaju kretanje zbog čestog zaustavljanja u desnoj traci od 9:00 do 14:00, kako im je dozvoljeno sadašnjom odlukom, navode Večernje novosti.

Nova odluka ukida mogućnost da se snabdevanje obavlja od 9:00 do 14:00. Takođe, iziskuje i dodatne noćne smene koje će poslodavci koji nemaju 24-časovno radno veme morati da uvedu. Niko od njih, naravno, ne pominje da će istovremeno prestati potreba za radom vozača u prepodnevnoj smeni, kao i da se dostava u velikim svetskim prestonicama uglavnom obavlja noću.

"Privrednici će morati da obezbede duplo veći broj vozila kako bi se isporuka obavila u jednoj, odnosno noćnoj smeni jer više neće biti mogućnosti da se to učini u dve ili sve tri smene", objašnjavaju za "Novosti" zaposleni u velikim trgovinskim lancima.

"Za objekte koji ne rade noću neizvodljivo je da se isporuka sprovede posle 20:00 a pre 22:00, kada se većini zaposlenih završava druga smena". Iz trgovinskih lanaca dodaju i da se u narednom periodu može očekivati i povećanje cene određenih proizvoda zbog povećanja broja radnika koji će biti angažovani u noćnoj smeni, koja se po zakonu plaća 26 odsto više.

"Postoje proizvodi koji se samo mogu isporučiti tokom dana zbog specijalnih porudžbina kakve su pekarski ili poslastičarski proizvodi i to se mora dodatno usaglasiti sa propisima", dodaju sagovornici.

Trgovci su se ovom prilikom čak dosetili onih koji nemaju svoje vozače i poljoprivrednika koji preko dana rade u poljima ili plastenicima. "Oni su prinuđeni da od sada samo noću razvoze svoje proizvode, i za to nisu dodatno plaćeni", kažu trgovci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: