MMF im poručuje: Uvedite porez, smanjite plate i penzije

Međunarodni monetarni fond MMF preporučio je crnogorskoj vladi radi smanjenja javnog duga da uvede ekološki porez i smanji penzije i plate.

Izvor: B92

Sreda, 07.03.2018.

15:49

MMF im poručuje: Uvedite porez, smanjite plate i penzije
Foto: Thinkstock

To je na današnjoj konferenciji za medije kazao šef Mi­si­je MMF za Cr­nu Go­ru Mar­tin Pe­tri.

“Verujemo da postoje porezi koji su kompatabilniji sa rastom, to su razni ekološki porezi i oporezivanje potrošnje. Kada su u pitanju ekološki porezi, razmišljamo o povećanju akciza na ugalj i moguće uvođenje poreza na ugljen-monoksid”, naveo je Petri, prenosi CDM.

On je ukazao na još oblasti u kojima Vlada može smanjiti potrošnju.

“Posebno kada su pitanje zarade u javnom sektoru, kao i izdvajanja za penzije koja su visoka u odnosu na međunarodni standard”, istakao je on, dodajući da ove reforme zahtevaju pažljivu pripremu.

Petri je ukazao i na visoko opterećenje zarada.

“Taj nivo je relativno visok u Crnoj Gori kada se uzme u obzir međunarodni standard. Verujemo da uvođenje neoporezivog praga može da bude od pomoći”, kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: