BBC

Utorak, 19.02.2019.

18:40

Karl Lagerfeld: Život modne ikone u fotografijama

Nemački modni kreator Karl Lagerfeld preminuo je u 85. godini. Ovako su u fotografijama izgledali njegov život i rad.

Izvor: BBC

Karl Lagerfeld: Život modne ikone u fotografijama
Fanelova revija, mart 2014. godine/Francois Durand/Getty Images

Ikona modne industrije, modni kreator Karl Lagerfeld, preminuo je u 85. godini u Parizu.

Bio je jedan od najvećih svetskih kreatora i obeležio je modne linije čak tri velike kuće.

Lagerfeld je bio na čelu kreativnog tima Šanela od 1983. godine. Za italijansku kuću Fendi kreirao je od 1965. godine, a imao je i svoju modnu marku.

Rođen je kao Karl Oto Lagerfeld 1933. godine u Hamburgu. Ipak, korišćenje samo prezimena, Lagerfeld, zvučalo mu je "komercijalnije".

Emigrirao je u Pariz kao tinejdžer i postao pomoćnik u modnoj kući Pjer Balman.
Karl Lagerfeld 1960. - kada je bio umetnièki direktor brenda "Žan Patu"/Getty Images
Lagerfeld je sa top modelima radio i u nekim od najveæih pariskih modnih ateljea/Pierre Vauthey/Sygma/Getty Images
Lagerfeld u Havani 2016. godine/Reuters
Karijeru je započeo u Šanelu 1983. godine, deset godina nakon što je preminula Koko Šanel. Sledeće godine je pokrenuo svoju marku.

Njegova pojava je uvek bila upečatljiva, a ostaće upamćen po pantalonama visokog struka, kravati, detaljima, rukavicama bez prstiju i crnim čizmama.

"Volim da prikazujem sebe kao karikaturu. Kao da nosim masku. Meni karneval u Veneciji traje tokom čitave godine", rekao je on jednom prilikom.

Lagerfeld je jednom potpuno promenio modnu pistu. Za Šanelovu reviju AV14 u Parizu od modne piste je napravio samoposlugu.

Učestvovao je u Šanelovom projektu 2016. godine, kada je predstavio sopstvenu kolekciju u kubanskoj prestonici Havani. To je bila prva međunarodnu modna revija od komunističke revolucije 1959. godine.

Poznate svetske ličnosti okupile su se na šetalištu koje je pretvoreno u modnu pistu za posebnu kolekciju za krstarenja, iako se ona nije prodavala na Kubi.
Kako je izgledao glavni grad Kube tokom Lagerfeldove revije 2016. godine/Reuters
Poznate ličnosti - uključujući glumca Vina Dizela i manekenku Žizel Bundšen - došli su na reviju u Havani da bi videli kreatorovu novu kolekciju. Lagerfeld je tada izjavio da je inspiraciju pronašao u kubanskom "kulturnom bogatstvu".

Kreator se nije dobro osećao poslednjih nekoliko nedelja i propustio je više revija. Fotografije su zaštićene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: