Nova Astra će imati farove koji ne zaslepljuju vozače

Nova generacija Opel Astre, koja će svetsku premijeru imati u septembru na salonu automobila u Frankfurtu, biće opremljena prilagodljivim IntelliLux LED Matrix farovima, saopštio je nemački proizvođač.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 14.05.2015.

13:33

Default images

Posle bi-ksenon adaptivnog osvetljenja koje je debitovalo u aktuelnoj Astri, Opel će i u sledećoj generaciji svog kompaktnog automobila predstaviti značajnu tehnološku inovaciju.

Do danas je ovaj tip adaptivnih LED farova bio rezervisan za modele iz više klase, a Opel će ga po prvi put primeniti u segmentu kompaktnih vozila.

Svaki far će imati po osam nezavisnih LED elemenata, koji će konstantno automatski podešavati dužinu i pravac prostiranja svetlosnog snopa svetla, u skladu sa situacijom na putu.
Neposredno nakon što Astra napusti urbanu sredinu, automatski se aktiviraju duga svetla.

Kada prednja "Opel Eye" kamera detektuje vozilo koje dolazi u susret, sistem automatski isključuje one LED elemente u farovima koji bi inače zaslepili drugog vozača.

Istraživanje koje je objavio Opel pokazuje da sa novom tehnologijom pri brzinama od 80 km/h vozač uočava objekte kraj puta 30 do 40 metara ranije nego što je to slučaj sa konvencionalnim halogenim ili ksenonskim kratkim svetlima.

Na taj način, vozač dobija dragocenu jednu i po sekundu više za reakciju i izbegavanje prepreke, što predstavlja značajnu razliku pri većim brzinama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: