Jaguar XE spreman da izađe na crtu nemačkim rivalima

Novi model kojim će se Jaguar suprotstaviti BMW-u Serije 3, Mercedesu C klase i Audiju A4 imaće premijeru početkom septembra. U međuvremenu, britanski proizvođač otkriva nam neke od aduta koji će Jaguaru XE pomoći u borbi sa konkurencijom kada se ovaj model nađe u prodaji.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 31.07.2014.

14:32

Default images

Novi Jaguar počinje da pokazuje svoje lice. Na prvoj fotografiji ovog automobila vidi se prepoznatljiva "mrežasta" maska hladnjaka i veliki otvori za vazduh na braniku, a oblik farova i nabori na haubi dodatno doprinose sportskom imidžu vozila.

U Jaguaru ističu da će 75 odsto konstrukcije automobila činiti aluminijum. Kako kažu u kompaniji, upotreba aluminijuma u ovolikoj meri doprineće smanjenju ukupne težine vozila, ali i povećanju krutosti konstrukcije.

Reč je o materijalu visoke čvrstoće koji je specijalno razvijen za novi Jaguarov model:



Zahvaljujući manjoj masi, ali i drugim tehnološkim unapređenjima, najekonomičnija verzija modela XE imaće prosečnu potrošnju ispod 4 l/100 km, dok će u atmosferu emitovati manje od 100 grama ugljen-dioksida po kilometru.

Sa druge strane, zahtevniji kupci imaće mogućnost da izaberu neki od snažnijih modela, među kojima je i Jaguar XE-S, koji će ispod haube najverovatnije imati 3.0 litarski V6 sa kompresorom preuzet iz modela F-Type S.

Pored ovog modela, spekuliše se i o najjačem Jaguaru XER-S sa 5.0 litarskim V8 motorom sa 550 ks, uz čiju pomoć bi automobil razvijao preko 300 km/h.

Više detalja biće poznato nakon premijere koja će se održati 8. septembra u Londonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: