Automobili

Sreda, 28.02.2024.

11:48

Auto se ne oduzima ako se prizna krivica. Ali ko se žali, bez vozila može biti – godinama

Policija je u petak počela da primenjuje novi Zakon kojim je predviđena mera privremenog oduzimanja vozila.

Izvor: Izvor: Blic, RTS

Auto se ne oduzima ako se prizna krivica. Ali ko se žali, bez vozila može biti – godinama
Foto: veselolane/Shutterstock

U Srbiji trenutno postoji oko 10.000 vozača koji su u prethodne dve godine osuđeni za nekih od ovih 18 teških saobraćajnih prekršaja, tako da im, ako budu uhvaćeni u novom, preti oduzimanje vozila. Postavlja se pitanje ko i kako može da izbegne oduzimanje vozila?

Zakon je i tu jasan – onaj vozač koji nije pravosnažno osuđen već se protiv njega trenutno vodi proces, odnosno, onaj vozač koji odmah na prvom ročištu prizna krivicu, pa mu se u tom slučaju automobil odmah vraća, piše Blic.

Međutim, ako na presudu uloži žalbu, stvari po njega se komplikuju.

"Jer o trajnom oduzimanju vozila odlučuje sud, pre svega zato što sud u sudskom postupku odlučuje o tome da li je to opasno sredstvo, da li je tim vozilom izvršeno još neki prekršaj i na osnovu toga će se odlučivati od strane suda", objasnio je za RTS pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije MUP-a Zlatko Belencan.

A s obzirom na broj predmeta i brzinu sudskog postupka, "nepopravljivi povratnik" za volanom onda bez automobila može biti – godinama!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: