Automobili

Četvrtak, 31.08.2023.

10:38

Debitovao novi Passat, VW se ne odriče dizelaša FOTO

Volkswagen je objavio prve fotografije i detalje o potpuno novom Passatu, koji stiže samo u karavan verziji,

Izvor:

Debitovao novi Passat, VW se ne odriče dizelaša FOTO
Foto: VW promo

Sa preko 34 miliona primeraka prodatih širom sveta, Passat je najbolje prodavani VW model svih vremena, nakon modela Golf i ispred Bube.

Kada je reč o novoj generaciji, u nemačkom proizvođaču navode da je fokus na aerodinamičnom dizajnu, novim visoko efikasnim pogonima, vrhunskom kvalitetu i obiljem novih tehnologija.
Foto: VW promo
Kupcima će biti ponuđen asortiman od tri nova plug-in i "laka" hibridna pogona, kao i pet varijanti benzinskih i dizel motora sa turbo punjenjem.

Osim toga, novi Passat Variant nudi visok nivo udobnosti i biće opciono dostupan sa novom prilagodljivom kontrolom ogibljenja (DCC Pro) i novim ergoActive sedištima (sa pneumatskom masažom tačaka pritiska).

Novi Passat takođe će imati opcioni sistem pomoći pri parkiranju.

Dva nova plug-in hibridna pogona

Foto: VW promo
Novi Passat karavan imaće dve potpuno nove plug-in hibridne opcije(eHibrid), snage 150 kW (204 KS) i 200 kW (272 KS). U kombinaciji sa novom baterijom od 19,7 kWh, nudiće vozaču potpuno električni domet od oko 100 km.

Ova udaljenost pretvara novi Passat Variant u električno vozilo za svakodnevni život – to je dodatno obezbeđeno kratkim vremenom punjenja jer se baterija sada može puniti na lokacijama za punjenje naizmeničnom strujom snage 11 kW, umesto prethodnih 3,6 kW.
Foto: VW promo
Passat Variant eHibrid se čak može puniti sa do 50 kW na DC stanicama za brzo punjenje.

Pored toga, kombinacija električnog pogonskog motora i novog ekonomičnog benzinskog motora sa turbopunjačem (1.5 TSI evo) obezbeđuje ukupnu autonomiju vožnje od oko 1.000 km.

Novi "laki" hibrid od 48 V

Foto: VW promo
Nova dodatna opcija u modelu Passat je laki hibridni pogon od 48 V (eTSI sa 110 kW/150 KS) koji pretvara kinetičku energiju u električnu energiju i omogućava automobilu da "krstari" neko vreme bez upotrebe motora sa unutrašnjim sagorevanjem.
Foto: VW promo
Dva benzinska turbo motora (2.0 TSI) snage 150 kW (204 KS) i 195 kW (265 KS), kao i tri turbo dizel motora (2.0 TDI), snage 90 kW (122 KS), 110 kW (150 KS) i 142 kW (193 KS) upotpunjuju ponudu pogona. Kako kažu u Volkswagenu, automatizovani menjač sa dvostrukim kvačilom (DSG) je u svim verzijama deo standardnog paketa opreme.

Modeli sa snagama od 195 kW i 142 kW dolaze sa inteligentno kontrolisanim 4MOTION pogonom na sve točkove u okviru standardnog paketa, dok svi ostali modeli imaju pogon na prednje točkove.
Foto: VW promo
Volkswagen je potpuno redizajnirao enterijer novog Passata. Posebno upadljiv je pregledan, veliki displej. MIB4 je poslužio kao njegova tehnička platforma.

Najnovija generacija multimedijalnog sistema omogućava intuitivno upravljanje, tvrde u nemačkom proizvođaču.

Pomoć pri parkiranju

Novi Passat Variant će biti dostupan sa dodatno proširenim izborom najmodernijih sistema pomoći pri vožnji.

Izbor sistema pomoći pri parkiranju je nov. To uključuje opcione sisteme Park Assist Plus i Park Assist Pro.

Sa Park Assist Pro, novi Passat može putem daljinskog upravljanja, preko pametnog telefona da uđe u, ili napusti parking mesto. Ako Passat ima ugrađenu memoriju za Park Assist Pro, sistem može zabeležiti i sačuvati poslednjih 50 metara putovanja po zahtevu.

Kada vozilo ponovo dođe do iste pozicije, na primer, ulaza u nadstrešnicu kod kuće, nudi se da preuzme manevre parkiranja. Nezavisno napuštanje parking prostora je takođe moguće.

Svetska premijera DCC Pro sistema

Foto: VW promo
Adaptivna kontrola ogibljenja DCC Pro predstavlja novi nivo tehnologije sistema oslanjanja. Njen odnos maksimalne dinamike i najvišeg komfora postavlja standarde u klasi automobila srednje veličine, tvrde u Volkswagenu.

To je omogućeno zahvaljujući tehnologiji sa dva ventila, koja se prvi put koristi u jednom Volkswagen modelu.
Foto: VW promo
ErgoActive Plus sedišta sa pneumatskom masažom sa 10 komora takođe pružaju visok nivo udobnosti tokom putovanja.

Zahvaljujući međuosovinskom rastojanju dužem za 50 mm, novi Passat karavan nudi i dodatnih 50 mm prostora za noge putnika na zadnjem sedištu, prtljažni prostor od čak 690 litara, dok je maksimalna zapremina prtljažnika sa oborenim naslonima sedišta do 1.920 litara.

Novi Passat Variant očekuje se u prodaji u prvom kvartalu 2024. godine.
Foto: VW promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Pogođena "Gvozdena kupola": Gube totalni rat?

Američki zvaničnici su ozbiljno zabrinuti da bi, u slučaju potpunog rata između Izraela i Hezbolaha, militantna grupa koju podržava Iran mogla da nadvlada izraelsku protivvazdušnu odbranu na severu.

22:12

20.6.2024.

1 d

Podeli: