Automobili

Sreda, 08.09.2021.

12:20

Audi Grandsphere – A8 budućnosti FOTO/VIDEO

Električni koncept najavljuje novi model u segmentu poslovnih limuzina.

Izvor: Izvor: B92, Index.hr

Audi Grandsphere – A8 budućnosti FOTO/VIDEO
Foto: Audi promo

Nakon inovativnog dvoseda sa promenjivim razmakom između osovina (Skysphere), iz Audija nam dolazi atraktivna limuzina koja, između ostalog, uključuje sistem autonomne vožnje 4. nivoa.

Cilj je jasan - ponuditi doživljaj vožnje prvom klasom, a pritom mislimo na avionski prevoz. Kako tvrde u Audiju, ovde je doživljaj samog automobila sporedan, a u fokusu su dizajn i enterijer vozila.
Foto: Audi promo
U autonomnom modu volan i nožne komande su skrivene, a kabina poprima salonski karakter, gde su putnici pozadi opušteni kao na kauču, a na raspolaganju su im sve blagodati komunikacije i multimedije.

Na primer, ako na svom mobilnom uređaju čitaju vesti prilikom ulaska u auto, te iste vesti će se odmah prikazivati na ekranu vozila – cilj je uživanje u online blagodatima bez ikakvih prekida. Grandsphere prepoznaje vozača, otvara mu vrata i automatski prilagođava sedišta. Inače, prednja sedišta mogu se zakrenuti do 60 stepeni.

Čak su i zvučnici izvedeni tako da svaki putnik može nesmetano slušati svoju muziku ili šta već želi, kao u sopstvenoj kapsuli.

Na fotografijama se vidi da vozilo nema klasičan kokpit. Naime, sve informacije se projektuju na drvenu površinu ispod vetrobrana, i to u visokoj rezoluciji i vrlo čitku bez obzira na jačinu spoljne svetlosti.

Takođe, komandna tabla može da se koristi kao veliko projekciono platno za gledanje filmova ili video-konferencije.
Foto: Audi promo
Novi Audijev multimedijalni sistem nosi naziv MMI Touchless Response. U stanju je da prati pogled vozača i ima sposobnosti učenja, a verovatno će uskoro stići i u produkcijska vozila nemačkog proizvođača.

Najnoviji Audijev koncept je zaista veliko vozilo, niske siluete - dužine 5,35 m i širine 2 metra, dok visina automobila iznosi svega 1,39 m.

Dizajn govori sam za sebe, a već na prvi pogled uočljiv je izostanak B stubova radi lakšpeg pristupa putničkoj kabini.

Automobil je postavljen na 23-inčne točkove i zaista deluje moćno, istovremeno zadržavajući fluidnost linija karoserije.
Foto: Audi promo
Električni pogon čine dva elektromotora ukupnog snage 710 KS i 960 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

So stotke stiže za oko 4 sekunde, maksimalna brzina nije saopštena, dok je autonomija u vožnji sa ogromnom baterijom od 120 kWh oko 750 km.

Audi to još nije potvrdio, ali gotovo je sigurno da se u ovom konceptu kriju linije novog A8 koji će u svet poslovnih limuzina doneti mnoštvo novina. I to početkom 2024. godine.
Foto: Audi promo
Foto: Audi promo
Foto: Audi promo
Foto: Audi promo
Foto: Audi promo
Foto: Audi promo
Foto: Audi promo
Foto: Audi promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

20 h

Podeli: