Lamborghini Diablo slavi 30. rođendan FOTO

Lamborghini Diablo se prvi put pojavio 1990. godine i u svetu automobilizma doneo brojne novitete.

Automobili

Izvor: SN

Subota, 05.12.2020.

11:00

Lamborghini Diablo slavi 30. rođendan FOTO
Photo: Lamborghini

Lamborghini je godinama razvijao automobil sakrivajući ga od očiju javnosti, a čitava priča je imala i kodirano ime: Project 132.

Za pogon je korišćen 5.7-litarski V12 motor koji je mogao da isporuči 485 KS i 580Nm najvećeg obrtnog momenta i bio je to najbrži automobil na svetu u to vreme, pošto je mogao da razvije 325 km/h.

Nedostajao mu je servo te elektronski pomoćni sistemi, ali je imao električne podizače prozora, kožom presvučenu unutrašnjost i klima uređaj, dok je servo upravljač stigao tek 1993. godine, kada je na tržište izašao Diablo VT.

Lamborghini je 1995. godine predstavio Diablo SV s pogonom na dva točka, a isporučivao je 510 KS. Te godine je uveden i prvi serijski model bez krova, Diablo VT Roadster, koji je prošao blagi redizajn.

Era Diabla je završena 2000. godine, godinu dana nakon što je Lamborghini kupila Audi Grupa.
Photo: Lamborghini
Photo: Lamborghini
Photo: Lamborghini
Photo: Lamborghini
Photo: Lamborghini
Photo: Lamborghini

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: