EPS – uređaj koji štedi gorivo

EPS ili Electric Power Steering je sistem koji pomaže upravljanju vašeg automobila.

Automobili

Izvor: SN

Nedelja, 27.09.2020.

15:00

EPS – uređaj koji štedi gorivo
Photo by Drew Angerer/Getty Images

Umesto hidrauličnog mehanizma EPS koristi koračni elektromotor, a rešava problem gubitka snage i velike potrošnje goriva, jer se uređaj aktivira samo kod malih brzina i kada se volan okreće.

Za upravljanje elektromotorom zadužen je procesor koji je u svakom momentu svestan brzine automobila i opterećenja na točkovima. Elektromotor može biti postavljen na vratilo volana, na zupčanik ili zupčastu šipku.

Kao zadatak ima smanjenje sile na volan i to sa oko 150 N na oko 30 N.

Glavna mana ovog sistema je što koristi energiju motora i kad je potrebno i kad nije potrebno. Time se gubi 1 do 2 kW snage, što je za male motore previše, dok se hidraulična pumpa konstantno okreće i troši energiju.

Posebno se okreće kod velikih brzina kada je uticaj servosistema gotovo zanemarljiv, a dodatni otpori povećavaju potrošnju goriva za dva do četiri decilitra na 100 km.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: