Uvoznici mole državu: Ograničite uvoz polovnjaka

Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova uputila je apel vlastima da ograniče uvoz zastarelih polovnih vozila iz inostranstva.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 25.04.2018.

13:55

Uvoznici mole državu: Ograničite uvoz polovnjaka
Foto: Getty images

U Srbiju je 2016. godine uvezeno 117.413 polovnih automobila, a trend rasta je nastavljen u proteklom periodu pa je tako u prvom kvartalu 2018. uvezeno 17% voše vozila nego u istom periodu prošle godine.

"Asocijacija uvoznika vozila i delova je početkom 2017. počela sa praćenjem tržišta uvezenih upotrebljavanih vozila u Srbiju. Tada smo se po prvi put oglasili sa podacima o broju tih vozila registovanih u 2016.

Radi se o 117.413 uvezenih polovnih vozila, a registrovanih u Srbiji. Trebalo je već po objavljivanju tog podatka da natera državne organe na hitnu reakciju i da deluje odgovarajućim preventivnim merama za sprečavanje daljnjeg rasta te kategorije vozila.

Na to smo već tada upozorili iznoseći zvanične statističke podatke, analize i strukturu tih vozila, sa akcentom na starost, generaciju motora i ponajviše, na bezbedonosni i ekološki aspect.

Reakcija državnih institucija je izostala, bez obzira na naše argumentovane primedbe i predloge.

Prethodnu godinu smo upotrebili za medijsku kampanju, iz meseca u mesec, iznoseći podatke o trzištu tih vozila, njegovom rastu i pogubnom uticaju na dodatno zagađenje vazduha naših gradova i povećanu nebezbedonosnu situaciju u saobraćaju zbog povećanog broja tih vozila.

Trend rasta uvoza polovnih vozila se nastavlja i u ovoj godini. Za prva tri meseca zabeležen je rast od 17% u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Evo tabelarnog prikaza uvezenih i registrovanih polovnih vozila u ovoj 2018.godini:
Iz ove tabele se jasno vidi da je najveći broj tih vozila starih 13-18 godina generacije motora Euro 3 sa jako velikom emisijom štetnih izduvnih gasova, nekompletan i nadasve nebezbedan.

Njihov radni vek je na samom kraju i umesto da budu reciklirana u zemljama porekla ona se bez bilo kakvog opterećenja uvoze u Srbiju.

Upravo sve nabrojane činjenice i argumenti, kao i status kandidata za članstvo u EU, uz potpuno ispunjenje Poglavlja 27, nameću neminovnost donošenja odluka u tom pravcu.

Nadu da će se stvari pokrenuti sa mrtve tačke dao je ministar zastite životne sredine Goran Trivan, otvarajući protekli Sajam automobila u Beogradu, obećanjem da će država na razne načine ograničiti uvoz tih vozila i od svih, bez razlike, naplatiti Eko taksu.

Očekujemo da se što pre sa reči pređe na dela",
navodi se u saopštenju Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

158 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: