Vozilo budućnosti je pola automobil, pola skuter

Ima 4 točka i zatvorenu putničku kabinu, ali po dimenzijama i načinu na koji se vozi podseća na skuter.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 07.12.2017.

10:12

Vozilo budućnosti je pola automobil, pola skuter

Za individualan prevoz putnika u gradovima budućnosti biće važno da vozilo ima male gabarite, kako bi se lakše kretalo kroz saobraćajne gužve i zauzimalo manje mesta za parkiranje, ali i da bude ekološki prihvatljivo, uz minimalnu ili nultu emisiju štetnih gasova.

Jedan mogući odgovor na takve zahteve predstavila je PSA grupa kroz svoj najnoviji koncept nastao u okviru konzorcijuma EU-LIVE (Efficient Urban Light Vehicle), koji finansira Evropska komisija.
Vozilo dužine 2,4 m i širine svega 0,85 m, ima 4 točka i putničku kabinu u koju mogu da se smeste vozač i suvozač, u konfiguraciji sedenja kao na skuteru.

Dodatnu funkcionalnost na tesnim parkiralištima i garažama obezbeđuju vrata koja se otvaraju unazad, u ravni bočnih stranica vozila, pa je pristup unutrašnjosti znatno olakšan.
Još jedna prednost u odnosu na klasične skutere ili skutere sa tri točka je to što se putnici nalaze u potpuno zatvorenoj i grejanoj kabini, koja je opremljena sigurnosnim pojasevima i vazdušnim jastucima, pa nema potrebe za dodatnom zaštitnom opremom, poput kacige ili motociklističkog odela.

Sa druge strane, da bi se vozio ovaj auto/skuter ipak je neophodna vozačka dozvola. PSA tvrdi da se konceptom lako upravlja i da se praktično vozi kao skuter na tri točka, zahvaljujući elektronskim sistemima za sprečavanje prevrtanja.
Što se motorizacije tiče, tu je napravljen mali kompromis, pa koncept ima plug-in hibirdni pogon koji se sastoji od benzinca sa jednim cilindrom, snage 42 ks, dva elektromotora smeštena u točkovima (razvijeni od strane kompanija Elaphe i Brembo) i 48-voltne baterije koju je napravio Samsung SDI.

Ukupna autonomija u vožnji iznosi 300 km, dok vozilo može da pređe 70 km ako se kreće isključivo na elektro pogon, uz nultu emisiju. Maksimalna brzina je 130 km/h.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: