Upoznajte Mercedes GLE - restilizovanu M klasu

Mercedes je objavio fotografije i tehničke detalje osvežene M klase, koja će od 2015. nositi novu ozaku - GLE. Pored kozmetičkih promena, najvažnije novine odnose se na paletu motora koja je bogatija za "Plug-In" hibridni pogonski sistem.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.03.2015.

11:40

Default images

Nemački proizvođač unapredio je svoj SUV, kako u vizuelnom, tako i tehnološkom pogledu, a nova nomenklatura diktirala je i izmenu oznake vozila.

U odnosu na aktuelnu M klasu, Mercedes GLE preuzima stilske elemente sa modela GLE Coupe (rivala BMW-a X6), pre svega na pednjem delu automobila.
Farovi, maska hladnjaka i prednji branik preoblikovani su po ugledu na Coupe verziju, dok je silueta ostala neizmenjena.

Promene su znatno diskretnije pozadi, gde su blago redizajnirana stop svetla i branik, a restilizaciju spoljašnjosti zaokružuju nove alu felne.
Mercedes je uneo novine i u enterijer, što je najuočljivije na centralnoj konzoli. Tu je sada potpuno novi sedmoinčni ekran multimedijalnog sistema, delimično izdvojen na vrhu konzole, a redizajnirane su i brojne komande na kontrolnoj tabli.

Kupcima su na raspolaganju i nove nijanse boja tapacirunga i sedišta.
Najznačajnije promene dogodile su se ispod poklopca motora. Po prvi put u jednom SUV modelu, Mercedes je uvrstio u ponudu "Plug-In" hibrdnu verziju, GLE 500e 4MATIC.

Hibridni pogonski sistem sastoji se od 3.0 litarskog bi-turbo V6 benzinca sa 333 ks i elektromotora koji proizvodi 116 ks. Ukupna kombinovana snaga dostiže 442 "konja", a najveći obrtni moment - 650 Nm.
Mercedes GLE500e Plug-In Hybrid
Za prenos snage na sva 4 točka upotrebljen je automatski sedmobrzinski 7G-tronic, a vozaču su dostupna četiri moda: "Hybrid", "E-Mode", "E-Save" i "Charge".

U čisto električnom načinu vožnje ("E-Mode"), Mercedes GLE 500e može da pređe do 30 km, pri brzinama do 130 km/h.
Prema fabričkim podacima, prosečna potrošnja može da se spusti na 3 l/100 km.

Uvođenjem "Plug-In" hibrida u SUV, Mercedes hvata korak sa drugim premijum proizvođačima, koji su to učinili pre njega, kao što su Volvo (XC90 T8), Audi (Q7 e-tron quattro) i BMW (X5 xDrive40e).
Mercedes GLE 63 AMG
Osim hibrida, u ponudi su i dizelaši, GLE 250d sa 2.0 litarskim četvorocilindrašem sa 204 ks, GLE 300d sa V6 dizel motorom koji proizvodi 258 ks, kao i benzinci, GLE 400 kojeg pogoni pomenuti V6 motor sa 333 ks i GLE 500 koji ispod haube ima moćni bi-turbo V8 sa 435 ks.

Kao i do sada, u samom vrhu game nalazi se AMG verzija. Mercedes GLE 63 AMG razvija 557 ks, a najsnažniji GLE 63 AMG S proizvodi 585 ks.
Mercedes GLE 63 AMG
Mercedes GLE imaće svetsku premijeru na predstojećem auto-salonu u Njujorku, 1. aprila.

Pogledajte galeriju fotografija - Mercedes GLE

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: