Da li ćemo uskoro voziti automobile sa prednjim stop svetlom?

Prednje stop svetlo biće namenjeno pešacima na prelazima, kao i biciklistima, ali i drugim vozačima.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.09.2022.

15:15

Da li ćemo uskoro voziti automobile sa prednjim stop svetlom?
Foto: frontbrakelights.com promo

Jedno od glavnih pravila bezbednosti na putevima je videti i biti viđen. Ovaj moto sledi i Lumaco Innovations AG, koji je osmislio sistem prednjih stop svetala koja se pale kada vozač pritisne papučicu kočnice.

Osnivač kompanije je Lubomir Marjak iz Slovačke, koji ima i evropski patent za ovu tehnologiju, a koji očekuje da će prednje stop svetlo smanjiti broj saobraćajnih nezgoda i ublažiti njihove posledice.
Foto: frontbrakelights.com promo
Sistem funkcioniše pomoću zelene LED trake koja se nalazi na prednjem delu automobila, a svetli zajedno sa zadnjim stop svetlima kada se pritisne papučica kočnice. Zelena boja je odabrana jer je nedvosmislena i brzo prepoznatljiva, i još se ne koristi u automobilskoj industriji, piše Slovakia Postsen.

Prednje stop svetlo biće namenjeno pešacima na prelazima, kao i biciklistima, ali i drugim vozačima, koji će biti sigurni da vozač automobila koji im se približava koči zbog nečega.

Osim toga, prednje svetlo kočnice moglo bi postati koristan asistent u budućnosti, kada će u saobraćaj verovatno biti uključena i autonomna vozila.
Foto: frontbrakelights.com promo
Međutim, da bi se prednje svetlo kočnice moglo primeniti u praksi, predstavnici Evropske komisije i Evropskog parlamenta zahtevaju rezultate testova u realnim uslovima vožnje.

Glavno testiranje održaće se u regiji Trenčin i delimično u regiji Žilina. Zelenim prednjim stop svetlima biće opremljeni autobusi, vozila putarskih preduzeća (automobili, privredna vozila i kamioni) ili službeni automobili državnih organa regije ili njenih predstavnika.

U testiranju ukupno učestvuje nekoliko stotina vozila, a trajaće do 22. juna 2023.

Osim toga, u ovaj međunarodni projekat uključeni su saobraćajna policija Slovačke i univerziteti u Bonu i Žilini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: