Sreda, 25.03.2020.

12:30

Ford i FCA će praviti respiratore, maske, zaštitne vizire

Američke auto-kompanije uključiile su deo svojih proizvodnih resursa u borbu protiv pandemije.

Izvor: B92

Ford i FCA će praviti respiratore, maske, zaštitne vizire
Foto: Ford promo

Kako se koronavirus sve više širi po Sjedinjenim Državama, u proizvodnju zaštinih sredstava i medicinske opreme uključuju se i kompanije kojima to inače nije delatnost.

Tako su Ford i Fiat Chrysler Automobiles (FCA) saopštili da će u narednom periodu izrađivati i medicinsku opremu.
Foto: Ford promo
Ford se udružio sa kompanijama 3M i GE Healthcare, kako bi se uključio u proizvodnju respiratora.

Ovaj američki proizvođač automobila planira da iskoristi sopstvene postojeće komponente, poput sistema za ventilaciju sedišta u kamionetu F-150, koje mogu da se prerade i iskoriste za medicinske respiratore.
Foto: Ford promo
Osim toga, Ford je već počeo da pravi zaštitne vizire za medicinsko osoblje koji pokrivaju celo lice.

Samo tokom ove nedelje u pogonu u Mičigenu biće izrađeno 75.000 ovih vizira, a Ford navodi da će ubuduće moći da pravi preko 100.000 komada nedeljno
Foto: Ford promo
Sa svoje strane, Fiat Chrysler Automobiles (FCA) se takođe uključio u borbu protiv pandemije i najavio je proizvodnju preko milion zaštitnih maski mesečno. Oprema za njihovu izradu biće instalirana u fabrikama FCA tokom ove sedmice, nakon čega će početi i proizvodnja.

U početku će maske biti donirane pripadnicima hitnih službi koji su "na prvoj liniji fronta", kao i bolnicama i zdravstvenim ustanovama u SAD-u, a kompanija će narednih dana saopštii dodatne planove i inicijative u borbi protiv koronavirusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

23 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: