Moskva dobija samovozeće tramvaje VIDEO

Vlasti Moskve planiraju da 2021-2022. godine puste u saobraćaj prve tramvaje "bez vozača".

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 14.02.2019.

14:30

Moskva dobija samovozeće tramvaje VIDEO
Screenshot YouTube

Projekat samovozećeg tramvaja razvijen je u saradnji sa kompanijama PC Transport Systems i Cognitive Technologies, a za razliku od "automobila bez vozača", ova tehnologija u slučaju tramvaja ima znatno manje nepoznatih jer se vozilo kreće po šinama.

Prvi samovozeći tramvaji već su se pojavili u Nemačkoj, u Potsdamu, a u ovom trenutku vodeće zemlje na tom polju su Nemačka, Rusija i Kina.

U narednih nekoliko meseci u Rusiji će početi test-vožnje autonomnih tramvaja, tokom kojih će se u kabini nalaziti operater zadužen da nadgleda kretanje vozila.

Prva testiranja biće obavljena u kontrolisanom okruženju, a ne u regularnom saobraćaju, dok sledeća faza predviđa vožnju jednom od moskovskih redovnih linija.

Samovozeći tramvaj biće u stanju da detektuje i prepozna druga vozila u saobraćaju, druge tramvaje, pešake, svetlosnu signalizaciju, položaj skretnica na šinama, kao i druge potencijalne prepreke.

Tramvaj će se automatski zaustaviti ukoliko se na šinama nađe neka prepreka, poput automobila ili pešaka, a programiran je i da drži bezbedno rastojanje od objekata koji se kreću po šinama.

Kako se navodi, uvođenje autonomne tehnologije u tramvaje učiniće da ovaj prevoz postane najbezbedniji vid javnog saobraćaja.

Ruski autonomni tramvaji biće opremljeni sa 10-20 kamera raspoređenih po celom vozilu, kao i sa do 10 radara. Vozilo će imati GPS senzore i precizne elektronske mape kretanja tramvaja na datoj liniji.

Sistem je tako projektovan da može da funkcioniše u svim vremenskim uslovima.

U prvoj fazi primene ove tehnologije autonomni sistemi biće korišćeni kao asistencija vozaču tramvaja u slučaju opsanosti, dok će u sledećoj u potpunosti preuzeti kontrolu nad vozilom.

Ipak, operater će i dalje sedeti na poziciji vozača kao podrška sistemu, ali i zbog toga što se smatra da putnici psihološki još nisu spremni da se voze u tramvaju bez vozača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: