Automobili

Ponedeljak, 20.01.2014.

15:57

Šta donosi osvežena Opel Meriva?

Restilizovana Opel Meriva imala je premijeru na sajmu automobila u Briselu. Osim estetskih promena, redizajn ovog modela obuhvatio je i nove tehnologije, kao i kompletiranje linije motora sa Euro 6 sertifikatom, uključujući i novi 1.6 CDTI.

Izvor: B92

Default images

Opel Meriva lansirana je na tržište 2003, a druga generacija podigla je 2010. godine standard svojim inovativnim funkcijama. Neke od tih funkcija poput FlexDoors vrata koja se otvaraju unazad, u značajnoj meri olakšavaju ulazak i izlazak putnika, dok FlexSpace omogućava raznovrstan sistem sedenja u zadnjem redu sedišta, a funkcija FlexFix donosi potpuno integrisan sistem za prevoz bicikala na zadnjoj strani vozila.

Meriva za 2014. zadržava ove funkcije uz maksimalan EuroNCAP rejting kao i njena prethodna verzija. Osim toga, novi TÜV izveštaj za 2014. godinu, koji je objavljen u decembru 2013. nakon pregleda gotovo 8 miliona polovnih automobila svih vrsta i brendova, pokazao je da je Opel Meriva automobil sa najnižom stopom kvarova.
Restilizovana Meriva donosi novu rešetku hladnjaka sa drugačijom hromiranom lajsnom u čijem centru se nalazi Opelov amblem. Novi su i farovi za koje u Opelu kažu da imaju grafiku sa motivom "orlovog oka", a LED tehnologija sada je raspoloživa za dnevna svetla. Štedljive LED sijalice koje su ugrađene u nova stop svetla, pružaju zadnjem dela vozila elegantn karakter.

Nova Meriva poseduje i redizajnirane 17 i 18 inčne točkove. U ponudi je dvanaest boja karoserije, uključujući i novu smaragdno zelenu, sa efektom bisera, i novu žutu boju limete, uz mogućnost izbora između četiri različita ambijenta enterijera.
Nova Meriva isporučuje se sa novom linijom benzinskih, TNG i dizel pogonskih grupa, koje su već u skladu sa budućim standardom emisije štetnih gasova Euro 6, koji će stupiti na snagu u septembru 2015. godine. Naglasak je na novoj generaciji dizel motora 1.6 CDTI koja je debitovala u modelu Zafira Tourer.

Ovaj tihi dizel motor izrađen je od aluminijuma i predstavlja zamenu za modele 1.3 CDTI i 1.7 CDTI koji su pogonili prethodnu Merivu. Prva verzija motora 1.6 CDTI koja je raspoloživa na novoj Merivi razvija 100kW/136ks uz potrošnju od 4,4l / 100km i emisiju ugljendioksida od 116g/km CO2.

To predstavlja poboljšanje efikasnosti od 10% u odnosu na prethodni model 1.7 CDTI od 96 kW/130 ks (koji je trošio 4,9 litara uz emisiju od 129 grama). Pored toga, 1.6 CDTI isporučuje i 320 Nm maksimalnog obrtnog momenta (+ 7% u dnosu na prethodnu verziju modela 1.7 CDTI) na 2.000 ob/min.
Sledeće verzije motora pojaviće se na tržištu u bliskoj budućnosti, uključujući i dve izvedbe izlazne snage od 81 kW/110 ks. Jedna od njih će se posebno izdvajati, sa niskom potrošnjom goriva od 3,8 lit/100km i emisijom ugljen-dioksida od svega 99 grama po kilometru, koja Merivu čini prvim benzinskim, ili dizel vozilom u svojoj klasi sa emisijom ispod 100g.

Prenosni mehanizmi kod nove Merive su takođe unapređeni zahvaljujući Opelovom ulaganju u optimizaciju petostepnih i šestostepenih menjača. Novi manuelni menjači niskog trenja nude veću udobnosti pri menjanju brzina u kombinaciji sa svim benzinskim, TNG i dizel motorima.

Pored toga, šestobrzinski automatski menjač niskog trenja sada je na raspolaganju u kombinaciji sa verzijama benzinskog motora 1.4 Turbo od 88 kW/120 ks, odnosno 103 kW/140 ks.
Nova Meriva može da se pohvali novom generacijom IntelliLink multimedijalnog sistema koji omogućava laku integraciju smartfon uređaja u vozilo. Veliki sedmoinčni monitor u boji, visoke rezolucije, nudi novi interfejs sa IntelliLink grafičkim detaljima koji olakšavaju čitanje, kao i brži i finiji rad.

Sistem se isporučuje sa Bluetooth hands-free telefonskom povezivošću i audio strimingom, i dodatnom povezivošću preko USB priključka.

IntelliLink sistem u novoj Merivi poseduje standardni CD plejer, dok je DAB+ funkcija (Digital Audio Broadcast) u ponudi kao opcija koja podiže standarde kada su u pitanju opseg radio stanica, kvalitet prijema i zvuka.
Navigacija je sastavni deo sistema, preko Navi 650 i the Navi 950 IntelliLink funkcija. Obezbeđeni su sadržajni kartografski podaci kada su u pitanju mape zapadne Evrope, dok se mape istočne Evrope i ažurirane mape mogu preuzeti preko USB konekcije.

Meriva za 2014. podržava i integriše funkciju upravljanja sopstvenim glasom, poput, na primer, Sirija za Apple iOS uređaje. To omogućava da vozači tokom vožnje ostanu usredsređeni na put.

U Opelu kažu i da svi multimedijalni sistemi u novoj Merivi, CD 400 i CD 600 radio, kao i Navi 650 i Navi 950 navigation, imaju unapređenu akustiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

12 h

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

8 h

Podeli: