"Kapital i zarada važni, rad samo trošak, dokle?"

Da su se samo poslodavci pitali, minimalna zarada u Srbiji ne bi bila povećana poslednju deceniju, saopštio je Savez samostalnih sindikata Srbije.

Izvor: B92

Sreda, 16.08.2017.

13:45

Foto:Thinkstock

Kako navode u saopštenju, “poslednja anketa Unije poslodavaca Srbije, koju su sproveli među omalenom članstvu, još jednom je pokazala da su im kapital i zarada jedino važni, a da je radna snaga samo nužan trošak”.

“Doduše, najviše zahvaljujući Uniji, čija je reprezentativnost od početka bila upitna, s obzirom na to da predstavljaju svega desetak odsto članstva, minimalna zarada je za poslednjih sedam godina povećana za svega 35 dinara”, navodi sindikat.

Tako i sada, kako dodaju, kada sindikati i poslodavci treba da se dogovore o novoj ceni rada za 2018. godinu, većina poslodavaca ističe da nema dovoljno prostora da se „minimalac“ sa 130 dinara po satu poveća.

“Ni jasni zakonski parametri, koji se uzimaju u obzir prilikom utvrđivanja minimalne zarade, nisu dovoljni Uniji poslodavaca koja povećanje uslovljava umanjenjem poreza i doprinosa na zarade i pooštravanjem kaznene politike za one koji posluju u sivoj zoni”, navode iz SSSS.

Ističu da se i sami zalažu za smanjenje nameta poslodavcima i smanjenje fiskalnih nameta, kao i oštriju kaznenu politiku za nelojalnu konkurenciju i rad „na crno“, ali i dodaju da realne osnove za značajno povećanje minimalne zarade postoje, što bi bila i odlična smernica za rast minimalnih i zarada uopšte, jer u Srbiji „minimalac“ prima više od 300.000 radnika.

SSSS dodaje da su posledice dugogodišnje niske minimalne cene rada u Srbiji ostavile dubok trag i vidljive posledice na zaposlene i njihov materijalni i socijalni položaj.

“Pored izraženog siromaštva većine građana, „minimalac“ je doprineo i egzodusu mladih u inostranstvo, zbog čega je nastao i problem nedostatka pojedinih kadrova, posebno visokokvalifikovanih”, naglašavaju iz SSSS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: