"Balkanski solarni krovovi" u Kragujevcu

Grad Kragujevac je partner na Projektu "Balkanski solarni krovovi" koji ima za cilj da pruži podršku gradovima i opštinama u regionu Balkana da povećaju upotrebu solarne energije.

Izvor: B92.net

Petak, 20.01.2023.

12:03

Foto: kragujevac.rs

"Ovim Projektom pokreće se solarna kampanja koja treba da motiviše građane i mala i srednja preduzeća na korišćenje solarne energije", istakla je Ana Radojević, energetski menadžer grada Kragujevca.

Na tri javna objekta u Kragujevcu su izgrađene solarne elektrane za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe, a to su: vrtić "Zeka", Centar za razvoj usluga socijalne zaštite "Kneginja Ljubica" i Javna garaža, saopštava Grad Kragujevac.

Korišćenje solarne energije je dostupno svima i ne zahteva posebne preduslove za proizvodnju struje iz ovog obnovljivog izvora. Ovo je najefikasniji način da se domaćinstva uključe u proizvodnju struje i ostvare značajnu uštedu u potrošnji struje i novcu koji je potreban za plaćanje računa za struju.

Projekat "Balkanski solarni krovovi" je deo Evropske klimatske inicijative Saveznog ministarstva SR Nemačke za životnu sredinu, zaštitu prirode i nuklearnu bezbednost. Vodeći partner Projekta je "Energy Cities" koji program realizuje u saradnji s gradovima Poreč, Mostar i Kragujevac. Tehničku podršku pruža Zelena energetska zadruga sa sedištem u Zagrebu, a strateški partner na Projektu je Regionalni edukacijski i informacioni centar za održivi razvoj jugoistočne Evrope sa sedištem u Sarajevu.

Dejan Ružić, v.d. načelnika GU za razvoj i investicije istakao je da Projekat "Balkanski solarni krovovi" treba da pokrene solarnu inicijativu kod građana Kragujevca kako bi postali svesni značaja i prednosti korišćenja solarne energije.

U saradnji s resornim ministarstvima, Grad Kragujevac daje subvencije za upotrebu solarnih panela i ovim putem pozivamo građane da se u Sekretarijatu za energetsku efikasnost GU za razvoj i investicije upoznaju sa primerima dobre prakse, mogućnostima za subvencije, kao i sa zakonskom regulativom, rekao je Ružić.

Inače, u okviru Projekta "Balkanski solarni krovovi" biće realizovane dve radionice na kojima će se građani, instalateri i donosioci odluka upoznati sa zakonskim procedurama koje je potrebno ispuniti za izgradnju solarnih elektrana za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe, kao i sa tehničkim mogućnostima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: