Kakva je situacija u Čukaričkom rukavcu? VIDEO

Miris pokvarenih jaja u Čukaričkom rukavcu više nije neobična pojava za naše sugrađane koji se nađu u blizini. Po kvalitetu, voda koja se nalazi u rukavcu je u petoj, najgoroj kategoriji. Kakva je trenutna situacija?

Izvor: B92

Četvrtak, 15.04.2021.

16:17

Kakva je situacija u Čukaričkom rukavcu? VIDEO
Foto: Printskrin, TV Prva

"Problem u Čukaričkom rukavcu jeste opterećenje otpadnim vodama, kako industrijskim, tako i komunalnim. Agencija za zaštitu životne sredine, pored toga što prati kvalitet vode na teritoriji Republike Srbije u skladu sa Uredbom o ispitivanju stanja kvaliteta voda, takođe radi i vanredno ispitivanje voda i to je urađeno i u slučaju Čukaričkog rukavca, kada je urađeno i uzorkovanje i analiza vode, 9. aprila 2021. godine", rekla je za TV Prva dr Tamara Važić iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Na osnovu rezultata analize je pokazano da ova voda zapravo ima dosta nisku koncentraciju rastvorenog kiseonika, visoku koncentraciju amonijaka, koji je inače i toksičan, i visoku koncentraciju ortofosfata (to su jedinjenja koja ukazuju na veliko organsko opterećenje).

"S tim u vezi, procenjeno je da ova voda pripada petoj klasi kvaliteta, što znači da ona ne može da se koristi ni za jednu namenu i definitivno treba da se radi na problemu prečišćavanja otpadnih voda", istakla je dr Važić.

Koliko je bezbedno da, na primer, veslači treniraju ovde?

"S obzirom na to da voda pripada petoj klasi, svakako nije preporučljivo, ali problem jeste rešiv", navodi dr Važić.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

4 h

Podeli: