Novi Sad - Društvo - B92 Lokal

Obeležena 81. godišnjica novosadske racije

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić prisustvovao je obeležavanju 81. godišnjice Novosadske racije.

Izvor: B92.net Novi Sad
Podeli
Foto: Grad Novi Sad
Foto: Grad Novi Sad

Predstavnici Grada Novog Sada, Pokrajinske vlade i Skupštine, Vojske Republike Srbije, Jevrejske opštine Novi Sad, Matice romske, ambasade Mađarske i ambasade Izraela, kao i predstavnci potomaka žrtava, položili su vence na spomenik „Porodica“ na Keju žrtva racije i spustili ih u Dunav. U protokolu polaganja venaca, ove godine po prvi put, učestvovali su i predstavnici gradova stadalnika države Srbije, kao i Savez jevrejskih opština, saopšteno je iz Novog Sada.

"Postoje datumi koji nisu samo deo istorije i sećanja, već predstavljaju veliku životnu lekciju za sve nas, i za one posle nas. U te datume spadaju i ovi januarski dani, u kojima u tišini, pored spomenika "Porodica", održavamo pomen na jezivo stradanje naših sugrađana pre 81 godinu. Sećanje mora večno da živi i to je naš zavet za budućnost. Zato Grad Novi Sad svom snagom pokreće proces izgradnje Memorijalnog centra posvećenog žrtvama januarskog pogroma 1942. godine. Negovaćemo sećanje na sve žrtve, i učiti generacije koje dolaze da zločini nemaju opravdanje, i da ih nikada više ne dozvole", rekao je gradonačelnik Đurić.

On je pozvao sve da budu jedinstveni u osudi tog krvavog okupatorskog pira nad sugrađanima i poželeo da nastave da neguju zajedništvo, da se bore da savladaju sve ono što može da podeli, da pokažu da ljude cene po tome kakvi su, a ne kog su roda, vere ili nacije.

"Naš Novi Sad je grad mladih, grad kulture, iznikao na temelju nevine krvi, srpske, jevrejske, romske i svih ostalih nevino postradalih. On je naša zajednička kuća, koju gradimo u slozi i ljubavi, tako da bude odbrambeni bedem svakoj mržnji i bezumlju. Neka je večna slava svim nevino stradalima u novosadskom pogromu. To je tuga koju ovaj grad nosi već 81 godinu, i nosiće je večno", zaključio je gradonačelnik.

Pomen je, u ime Jevrejske zajednice održao vrhovni Rabin Srbije gospodin Isak Asiel, a pomen Srpske pravoslavne crkve služio je Episkop valjevski g. Isihije.

U okviru programa na Keju žrtava racije, prigodne kompozicije izveli su Hor Jevrejske opštine "Hašira" i Hor Saborne crkve "Sveti Georgije", a članice Kola srpskih sestara poslužile su koljivo i pogaču.

Pomen je tradicionalno održan i kod spomen-ploče na Novosadskoj plaži "Štrand".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.