Niš - Ekonomija - B92 Lokal

Pijaca u Nišu osetno jefitinija od pijace u Beogradu

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Niš spada među gradove sa najnižim cenama poljoprivrednih proizvoda u Srbiji Zvanična statistika takođe govori da su cene poljoprivrednih proizvoda u Nišu osetno niže nego u Beogradu.

Izvor: Niške vesti Niš
Podeli
Foto: Baloncici/Shutterstock
Foto: Baloncici/Shutterstock

Na početku januara krompir na pijacama u Nišu prodavao se se za 50 dinara, a u Beogradu za 70 dinara, dok je najjeftiniji bio u Leskovcu, Kragujevcu i Srmskoj Mitrovici i koštao je 30 dinara, pišu Niške Vesti.

Pasulj na pijacama u Nišu prodavao se na početku meseca za 260 dinara, crni luk za 50 dinara, kupus za 20, čišćeni orasi za 700 dinara, a jabuke za 50 dinara. U isto vreme na pijacama u Beogradu pasulj je koštao 400 dinara, crni luk 80, kupus 50, orasi 1.000 dinara, a jabuke 100 dinara.

Prema zvaničnoj statistici cena sira na pijacama u Beogradu bila je 400 dinara, a u Nišu 350 dinara, dok je cena jaja bila ista u oba grada i iznosila je 13 dinara.

Svež šaran u Beogradu se obično mogao da kupi za 400 dinara, a u Nišu za 300 dinara. Niže cene poljoprivrednih proizvoda u Nišu u odnosu na Beograd, svakako bi trebalo tražiti u slabijoj kupovnoj moći Nišlija i manjim platama.

Prema zvaničnoj statisici prosečna neto novembarska plata zaposlenih u Beogradu iznosila je 73.702 dinara, a prosečna neto plata zaposlenih u Nišu 56.994 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 77 idi na stranu