Beograd - Kultura - B92 Lokal

Otkriven spomenik Tomi Zdravkoviću u boemskoj četvrti prestonice FOTO

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić svečano je otkrio spomenik našem velikom kompozitoru i pevaču Tomislavu Tomi Zdravkoviću, koji se nalazi u beogradskoj boemskoj četvrti Skadarlija.

Izvor: B92.net Beograd
Podeli
Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

Spomenik, koji je delo vajarke Katarine Tripković, zajedno s gradonačelnikom otkrili su i podnosilac ove inicijative u svojstvu građanina Rasim Ljajić, kao i članovi porodice pevača, supruga Gordana i kćerka Žaklina.

Šapić je tom prilikom naveo da je ovo važan momenat za naš grad i za naš narod, te da će se Skadarska ulica zasigurno ubuduće zvati i Tomina ulica, navodi se u saopštenu Beoinfa.

"Toma je simbol jednog vremena, jedne kulture i duše našeg naroda, koja se upravo u Skadarliji na poseban način izražava i čega su svedoci stranci koji dođu ovde. Broj zaista spontano skupljenih ljudi takođe pokazuje važnost ovog momenta za kulturu, muziku i duh srpskog naroda, koji je Toma na specifičan, sebi svojstven način i svojom umetnošću uspeo da sublimira. Siguran sam da će njegove pesme živeti zauvek, kao i sećanje na njega", rekao je Šapić.

Rasim Ljajić je precizirao da je prošlo dve godine i dva dana od podnošenja inicijative Gradskoj upravi, koju je potpisalo nekoliko hiljada građana. Zahvaljujući razumevanju i bivše i sadašnje uprave, sa Aleksandrom Šapićem na čelu, u transparentnoj atmosferi i poštujući sve zakonom predviđene obaveze ova inicijativa se danas realizuje, naveo je on.

"Ovo jeste spomenik velikom umetniku, pre svega pesniku, tekstopiscu, kompozitoru, stvaraocu, pa tek onda pevaču. Toma je bio sve to u jednoj osobi, jedinstven i neponovljiv. Ovo je i spomenik jednom vremenu, ali i spomenik supkulturi tog vremena, koju je Toma svojim pesmama i te kako obeležio. Ovo je spomenik svim ženama, tamburašima, palmama na obali mora, prokletim nedeljama, kafanama i raznoraznim sudbinama koje se dešavaju u njima, dakle, njegovim pesmama", istakao je Ljajić.

Spomenik je napravljen od bronze i sa postamentom visine je oko dva metra, a izliven je u Livnici "Jeremić".

Tokom svečanosti izvođene su poznate pesme Tome Zdravkovića.

Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.