Petak, 11.02.2022.

10:20

Raspisan tender: Beograd dobija 80 novih trolejbusa; vrednost - 47 miliona evra

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da je Grad Beograd danas raspisao tender za nabavku 80 novih trolejbusa.

Izvor: B92.net

Raspisan tender: Beograd dobija 80 novih trolejbusa; vrednost - 47 miliona evra
Foto: Beoinfo

On je podsetio da se u voznom parku nalazi 80 trolejbusa starosti 13 i po godina, prenosi Beoinfo.

"Prosečna starost autobusa je malo više od osam godina. Kada bude stiglo sto novih autobusa na gas koje smo kupili, a prvih 20 stiže u martu, prosečna starost autobusa biće oko šest godina. Polako se približavamo evropskim trendovima kada je u pitanju starost vozila u javnom prevozu", objasnio je Vesić.

On je naglasio da je vrednost tendera pet i po milijardi dinara, odnosno 47 miliona evra.

"Od onih koji će nam isporučiti trolejbuse tražimo da to budu najkvalitetniji trolejbusi koji se proizvode na svetu, da imaju najmanje deset kilometara autonomije, što znači da će biti istovremeno i trolejbusi i autobusi i da će moći da idu najmanje deset kulometara bez pantografa kao elektroautobusi. To bi nam omogućilo da produžimo neke trolejbuske linije i da povežemo različite trolejbuske linije bez izgradnje mreže, a to je posebno važno jer se ne može bilo gde izgraditi mreža", rekao je Vesić.

On je dodao da će trolejbusi biti niskopodni te da će imati rampe za osobe sa invaliditetom i vaj-faj.

"Traženo je da svaki trolejbus ima 78 mesta. Kupujemo 60 solo i 20 zglobnih trolejbusa. Time ćemo u narednih četiri do pet godina zameniti sve autobuse u Beogradu. Od trenutka potpisivanja ugovora, rok je 300 dana za isporuku prvih 20 trolejbusa a zatim svake godine treba da bude isporučeno još 20 trolejbusa", rekao je Vesić.

On je podsetio da trolejbusi u Beogradu postoje od 1947. godine.

"Poslednji trolejbusi kupljeni su 2011. godine. Sada ćemo dobiti kvalitetne trolejbuse koji će omogućiti da se naši građani komforno voze. Svi će biti klimatizovani i biće uživanje voziti se u njima. Nastavljamo da modernizujemo naš park kada je u pitanju gradski prevoz", kazao je Vesić.

On je naglasio da će se svake godine u narednih pet godina kupovati novih sto autobusa na prirodan gas.

"Ove godine smo kupili i stavili u funkciju deset elektroautobusa. Svake godine ćemo kupovati po deset elektroautobusa i na taj način širiti naše eko-linije. Kada budemo završili prve dve linije metroa i prigradsku železnicu, 2030. godine imaćemo svega 500 autobusa na ulicama koji će biti na prirodan gas ili elektroautobusi. Manja će biti potreba za autobusima jer ćemo imati metro. A polako krećemo i sa zamenom tramvaja. Tender za kupovinu prvih 50 treba da bude raspisan ove godine, tako da 2030. godine nećemo imati nijedno vozilo koje koristi fosilna goriva, što znači da će u potpunosti naš prevoz biti ekološki", zaključio je Vesić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: