Evo zašto će radovi trajati 72 nedelje: Novi eskalatori kod Vuka nakon tri decenije

Radovi na rekonstrukciji železničke stanice „Vukov spomenik“ planirano je da počnu 9. maja 2023. godine i najavljeno je da će trajati 72 nedelje.

Izvor: B92.net

Ponedeljak, 24.04.2023.

17:29

Evo zašto će radovi trajati 72 nedelje: Novi eskalatori kod Vuka nakon tri decenije
Foto: Shutterstock/BalkansCat

Kako navode iz „Infrastrukture železnice Srbije“ radi se o izuzetno velikom i složenom poslu koji podrazumeva zamenu velikih tunelskih eskalatora u podzemnom stajalištu. Predviđeno je da se prethodno demontiraju sva tri postojeća eskalatora sa opremom za upravljanje i komandovanje, te da uklone sa postojećih oslonaca, da bi nakon toga bili postavljeni novi eskalatori sa savremenom pratećom opremom.

Za sadašnje pokretne stepenice koje je još 1995. godine ugradio proizvođač „Eskalator“ iz Sankt Peterburga, samo jednom je urađen generalni remont. Zbog dotrajalosti opreme, isteka resursa, kao i otežane nabavke odgovarajućih rezervnih delova, neophodno je bilo da se postojeći eskalatori zamene novim i savremenijim.

Sam postupak demontaže eskalatora je veoma složen upravo zbog njihove veličine i težine. Kako bi demontaža bila bezbedna svaki eskalator se demontira u 13 sekcija, a po istom principu pristupiće se montaži novog eskalatora, navodi se na sajtu „Infrastrukture železnice Srbije“.

Na njihovo mesto je predviđeno je da se ugradi novo postrojenje koje je specijalni tip pokretnih stepenica za javne objekte, železničke i metro stanice sa velikom frekvencijom saobrajaćaja i velikom visinom dizanja. Teorijski kapacitet iznosi 13.500 putnika na sat po jednom eskalatoru, a visina dizanja iznosi 30,8 metara, dok je ugao nagiba 30 stepeni. Raspon stepenica iznosi čak 61,4 metra.

U okviru zamene postojećih eskalatora predviđeno je da se postave dve pogonske mašine, komandni ormani za svaki eskalator, kao i tri reviziona ormara. Pored toga biće ugrađena i nova oprema za servisiranje stepenica.

O kakvom obimnom poslu se radi možda se najbolje uočava po dinamici radova koja će biti izvedena u „Vukovom spomeniku“. Čak 24 nedelje biće potrebno da se završe svi radovi od uvođanja izvođača na gradilište, transporta do međuskladišta, izrade pomoćnih alata za demontažu, kao i same pripreme za demontažu, koja podrazumeva, između ostalog, pripremu stepenica, limove i drugo. Sam postupak demontaže predviđeno je da se sprovede između šeste i 24 sedmice.

Sledi postupak kompletnog čišćenja gradilišta, uporedo sa kojim počinju građevinski radovi na prosecanju, izradi oslonaca i svemu što je neophodno da bi se pristupilo prvoj fazi montaže eskalatora koja traje 20 nedelja. Nakon toga izvođač radova ulazi u drugu fazu, koja će biti nešto kraća, da bi se na kraju pristupilo završnim građevinskim radovima, testiranju i primopredaji objekta „Infrastrukturi železnice Srbije“.

Stanica „Vukov spomenik“ izgrađena je na dubini od 40 metara, što je svrstava u red najdubljih železničkih objekata u Evropi. Otvorena je 7. jula 1995. godine i dugo je bila jedan od najsavremenijih objekata u Srbiji. Njenim puštanjem u rad omogućen je i razvoj gradske železnice u Beogradu, čime su spojena tri kraja – Batajnica, Resnik i Pančevo.

Jedna od najznačajnijih karakteristika stanice je i kosi tunel nagiba od 30 stepeni, prečnika 7,5 metara i dužine 65 metara, kojim se putnici prevoze od vestibila do perona. Sama stanica izgrađena je na pet nivoa, a površina vestibila je čak 2.500 metara kvadratnih.

Saobraćajni deo "Vukovog spomenika" sastoji se od dve tunelske cevi sa kolosecima, kao i centralnim i bočnim peronima dužine 220 metara, navode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: