Posle skoro pola veka rada: Deponija Vinča zameniće se sanitarnom deponijom VIDEO

Deponija u beogradskom naselju Vinča od 31. januara zvanično prelazi u privatno javno partnerstvo. TV Prva je istraživala - da li to znači da će reciklaža napokon postati norma u našoj zemlji i da li će se i mešoviti otpad koristiti kao budući resurs?

Izvor: B92

Utorak, 26.01.2021.

18:14

Posle skoro pola veka rada: Deponija Vinča zameniće se sanitarnom deponijom VIDEO
Foto: Printskrin, TV Prva

Posle skoro pola veka rada, deponija Vinča zameniće se sanitarnom deponijom. Sav otpad koristiće se kao resurs za obnovljivu energiju, a onaj otpad koji nije moguće reciklirati - pretvaraće se u toplotnu energiju. Ovim će jedna od najvećih deponija u Evropi smanjiti zagađenje vazduha, zemljišta i vode.

"Sav otpad će morati da bude priman, znači i građevinski otpad koji predstavlja najviše otpada sa divljih deponija i tu s takođe u ovom trenutku pravi postrojenje za tretman i reciklažu tog građevinskog otpada, znači od rušenja od izgradnje od svega i njegovog ponovnog zatim korišćenja kao resursa, kao zamenu za prirodni kamen, prirodni agregat, čime opet imamo višestruku korist. Dakle sav otpad koji oni budu preuzimali će po završetku postrojenja biti tretiran i pretvaran u energiju, znači nereciklabirni otpad i od toga će toplotnom energijom snabdevati toplanu 'Konjarnik', smanjiti drastično količine upotrebe fosilnog goriva za grejanje u toplani Konjarnik i emisije u vazduh i jedan deo proizvodnje i električne energije kao zelene obnovljive energije", rekao je Filip Abramović iz Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Divlje deponije i niska svest o recikliranju, neupitno predstavljaju veliki problem u Srbiji, zbog čega će Ministarstvo za zaštitu životne sredine prvi put ove godine pomoći jedinicama lokalnih samouprava u nabavci opreme za prikupljanje smeća i reciklažu.

"Znači hoćemo da pomognemo, finansiramo, ispratimo čišćenje divljih deponija i da se one više jednostavno ne ponavljaju", rekao je Abramović.

Pretpostavke građana da se prikupljeni reciklažni otpad spaja i zapravo ne reciklira, sagovornik kaže, nije istinit.

"To su gruba onda kršenja i pravila službe i uopšte načina sakupljanja koji je propisan. Gde god postoje reciklažni kontejneri molimo sve građane da ih koriste, to ne treba i ne meša se nakon upotrebe a da svaku zloupotrebu od eventualno komunalnih radnika, komunalnih preduzeća kojih, ponavljam nije bilo mnogo, ali ako ima prijave da se ispita. Jednostavno to je otpad koji mora da se odvojeno sakupi, odvojeno preveze, odvojeno razvrsta, onda i iskoristi ponovo kao resurs", navodi Ambramović.

Projekat kompletne izgradnje regionalnog centra deponije Vinča urađen je prema najvišim standardima Evropske Unije za zaštitu životne sredine. Reciklaža je potreba za bolju budućnost i planete Zemlje, ali i građana i njihovih porodica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: