Ljubomoran kao pas ili veran kao pas?

Veran kao pas, ljubomoran kao pas. Obe teze su tačne, kažu stručnjaci. Ipak, često ljubomora kod psa nije nimalo slatka i prijatna.

Izvor: B92

Utorak, 26.02.2019.

12:00

Ljubomoran kao pas ili veran kao pas?
Foto: ChrisTefme/Depositphoto.com

Sami vlasnici, nesvesno, znaju da probude ljubomoru kod svojih ljubimaca. Najčešće se javlja kada u dom dođe još jedan ljubimac, beba, kada je u pitanju nova emotivna veza ili dođe do bilo kakve promene rutine na koju je pas navikao.

Ako je, na primer, rutina šetnja pred ponoć, maženje kada dođete sa posla ili igra vikendom pre podne, a ta navika se odjednom prekine, pas može da počne da ispoljava ljubomoru.

Rešenje problema zahtevaće strpljenje i posvećenost da se ponovo uspostavi za ljubimca "ustaljeni ciklus". Jedno istraživanje koje je obuhvatilo 40 pasa dalo je zanimljive rezultate i pokazalo da psi, kao i ljudi, najčešće pokazuju ljubomoru kada se društvo i navike promene.

Naučnici su snimali pse u njima poznatom okruženju - stanu ili kući, sa svojim vlasnikom. "Gazdama" su dali plišane igračke verno urađene kao prave. Čak su i ličile na pse nad kojima je proveravana teorija "ljubomoran kao pas". Rezultati su iznenadili i vlasnike i stručnjake.
Foto: Jobrestful/Depositphoto.com
Dok je vlasnik kao pričao sa lutkom, više od tri četvrtine pasa guralo je njušku u krilo gazde, tražeći pažnju. Deset pasa je pokušalo da stane između vlasnika i objekta koji im se, očigledno, nije dopao. Osmoro pasa se baš iznerviralo, da tako kažemo, i ljubomoru ispoljilo lajanjem na plišanu kucu. Psi su igračku doživeli kao rivala, a mnogi su verovatno pomislili da su lutke pravi psi.

U suštini, ljubomoran pas će sve učiniti da vrati izgubljenu pažnju, odnosno da ponovo bude centar svega. Posesivno ponašanje nije teško primetiti, a psi tada najčešće ljubomorno čuvaju omiljenu igračku, svoj prostor za igru ili spavanje ili mesto gde jedu i piju vodu, piše Apetit.rs.

Ovo su sigurni znaci da je pas postao ljubomorko.
  • Nema zdravstvenih tegoba ali počinje da urinira po stanu iako do tada to nije radio.
  • Skreće pažnju na sebe tako što cepa, kida i uništava igračke ili stvari po kući.
  • Može da izgubi želju za hranom, da se povuče u sebe, čak i da postane depresivan. Ne želi da se igra. Postaje previše tvrdoglav
  • Preterano se veže za vlasnika ili često ne dozvoljava da se bilo ko njemu približi
  • Počinje preterano da cvili ili kuka, reži bez potrebe
  • Postaje agresivan prema porodici ili drugim životinjama kada ga šetate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: