Ljubimac na B92.net

Svetski mediji pišu o Srbinu koji pomaže psima

Kada je Mica zbog povrede kičme postala invalid, Beograđanin Dragan Dimitrijević došao je na zamisao da svom psu omogući da se opet kreće tako što će napraviti minijaturna kolica.

Podeli

Dragan Dimitrijević, mašinski inženjer i programer, svoju ideju je sproveo u delo pomoću plastičnih cevi, malih točkova i starih kaiševa.

Mica se za tren oka ponovo našla u parku, srećnija nego ikada.

Nije prošlo mnogo pre nego što se priča raširila gradom i Dragan je počeo da dobija mnoštvo poziva od vlasnika koji su imali isti problem. Uskoro je počeo da se bavi izradom kolica po porudžbini.

Kolica koja Dragan pravi za mnoge su jedini način da pomognu svojim ljubimcima. Za nešto više od tri godine Dragan je izradio preko 30 različitih modela. Oni su namenjeni ljudima sa plićim džepom, a osim mešanaca, danas ih vuku najrazličitije rase pasa – pekinezeri, vučjaci, pudlice, jazavičari...

“Slab sam na pse. Ova kolica nisu lek, ali omogućavaju psima da ponovo trče, njuškaju i imaju koliko-toliko normalan život”, kaže Dimitrijević.

Vesti

Ovim psima nije potrebna nikakva pomoć, sve rade sami /VIDEO

Psi koji su dresirani da sve sami rade uvek privlače pažnju javnosti svojim veštinama. Osim uobičajenih dnevnih radnji, oni koji su zaista naučeni mogu mnogo toga da obavljaju samostalno. Jedan od njih ume i da "pozajmljenim" novcem plati svoju hranu i da je donese do kuće, drugi da sam sebe izvede u šetnju... Za šta su sve sposobni pojedini kućni ljubimci pogledajte u video-snimku.

Vesti četvrtak 19.04. 08:40 Komentara: 1

Da li su vaši psi muzikalni?

Klasika snižava nivo stresa kod pasa - slušajući klasiku, psi bi manje lajali i umirivali se. Na pop muziku i snimak ljudskih glasova nisu menjali ponašanje. Teško je posetiti bilo koju društvenu mrežu, a da se virtuelno ne sapletete na klipove pasa koji reaguju dok njihov čovek svira, peva ili pušta muziku. Reakcije su raznolike i kreću se od pokušaja „pevanja“, preko lajanja, pa sve do zavijanja.

Psi utorak 17.04. 08:38 Komentara: 2
strana 1 od 171 idi na stranu