Kako sprečiti i lečiti mačji kašalj?

Jelena Simić ima osam malih mačića starih po mesec dana, koje čuva zajedno u kutiji: "Troje od njih je počelo da kija, oči su im krmeljive. Da li postoji neka mast ili lekić koji im treba davati? I da li je to posledica nekog virusa?"

Izvor: B92

Nedelja, 30.06.2013.

15:57

Default images

Kijanje i prisustvo iscetka iz očiju kod mačića, ukazuje na infekciju gornjih respiratornih puteva i može biti virusnog porekla ( Herpes virus, Calici virus), bakterijskog (Pseudomonas aeruginosa, Proteus mirabilis, Staphilococcus aureus,Chlamidia…) ili gljivičnog porekla.

Kod mačića je najčešći razlog pojave ovakvih simptoma virusna infekcija, te je potrebno sprovoditi potpornu terapiju.

Treba čistiti oči i nos fiziološkim rastvorom, da bi mačići mogli normalnije da dišu i gledaju, prisilno ih hraniti ako nemaju apetit, rehidrirati ih ako su dehidrirali (mada je dehidrataciaja signal da potražite pomoć veterinara ), ukloniti sve elemente stresa i onoga što dodatno obara imunitet jedinke (očistiti mačiće od crevnih parazita, hraniti ih kvalitetnom hranom za mačiće, dodati ishrani po potrebi mineralno-vitaminske dodatke za mačiće….).

Ako se situacija komplikuje simptomima vezanim za donje respiratorne puteve (kašalj, otežano disanje, povišena telesna temperatura, mačići samo leže, neće da jedu, uzimaju vodu…), onda odmah potražite pomoć veterinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

10 h

Podeli: