Mnogi reditelji veruju da je filmski jezik već izmišljen: "Kao da više nema tajni u modernom svetu"

Razgovor između dvojice uvaženih reditelja Emira Kusturice i Andreja (Mihalkova) Končalovskog održan je onlajn u petak, u okviru 14. filmskog i muzičkog festivala "Kustendorf" na Mećavniku, na platformi te smotre, nakon premijere ruskog filma "Dragi drugovi" (2020).

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Domaćin i osnivač festivala Kusturica odmah na početku njihovog dijaloga od punih pola sata je izrazio iskreno oduševljenje posle odgledanog filma i podvukao da poseduje veoma originalan filmski jezik i drugačiji pristup reditelja mračnoj temi iz ruske - sovjetske istorije, a njegove impresije su veoma prijale Končalovskom.

Autor ostvarenja u crno-beloj tehnici, scenarista i reditelj Končalovski naglasio je da je samo težište filma uglavnom u savladavanju straha. "Odlučio sam se da snimim film u crno-belom formatu iz želje da naglasim kako je ono što se dogodilo, sve sahranjeno u arhivama", podvukao je rusko-američki režiser.

Na taj način, zapravo, crna slova na belom papiru dobijaju novu dimenziju i ljudsku formu u filmu koji liči na putovanje kroz udžbenik istorije. Upravo je analiza istorije glavna preokupacija reditelja u poslednje vreme sa veoma hvaljenim, nagrađenim i značajnim projektima kao što su "Raj" (2016) o Holokaustu i "Greh" (2019) - doba renesanse, kroz prizmu života slikara Mikelanđela.

Sada se autor vratio na domaći teren, odnosno u period Rusije, Sovjetski savez i tragične događaje u gradu Novočerkasku. Sama radnja filma "Dragi drugovi" napisana je prema istinitim događajima iz 1962. godine u tadašnjem Sovjetskom savezu, o mirnim protestima radnika koji su se završili krvavim obračunom vojske sa štrajkačima.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ljudmila je glavni lik filma kao članica partijskog komiteta, koja se u početku protivi štrajku misleći da neće doneti ništa dobro ni konstruktivno, jer veruje u komunizam kao stabilno društvo. Ipak, čim joj nestane ćerka u tim nemirima, njena uverenja se odmah menjaju i ruše.

Taj brutalni događaj je naravno bio zataškan, kada je vojska na ulicama jednog mirnog protesta pucala i ubijala građane - radnike u štrajku, koji su želeli povećanje plate zbog znatno povećane cene proizvoda iz te fabrike.

Andrej Končalovski, inače stariji brat takođe velikog reditelja Nikite Mihalkova, autor poznatih ruskih filoma "Prvi učitelj", "Plemićko gnezdo" i "Sibirijada", izgradio je i zavidnu karijeru i u Holivudu, režirajući i umetnički nagrađivana dela, kao i komercijalne hitove, i jedno vreme tokom devedesetih godina bio je i jedan od najtraženijih reditelja. Tako je potpisao čuvenu dramu "Marijini ljubavnici", avanturu "Pomahnitali voz", akciju "Tango i Keš", komediju "Homer i Edi", i druge poznate naslove - "Duet za jednog", "Zimski lav", "Stidljivi ljudi", "Krcko Oraščić" i mini-seriju spektakl "Odisej".

On je otkrio kako je verovao da zna sve o filmskom jeziku i kinematografiji, do pre deceniju, ali je onda shvatio da je to u stvari bila velika zabluda. Tako je sa svojim poslednjih ruskim filmovima „Raj", "Greh"" i "Dragi drugovi" počeo da otkriva nove filmske tajne. "Danas i nema mnogo ljudi koji žele da govore o filmskom jeziku", ističe reditelj, a onda dodaje: "Poslednji sa kojim sam razgovarao o tome bio je Bernardo Bertoluči".

"Mislim da mnogi noviji reditelji veruju da je filmski jezik već izmišljen i da tu više nema šta da se novo otkriva", rekao je Končalovski. Kusturica je rekao da je jezik mladih filmskih reditelja zasnovan najviše na tehnologiji, specijalnim efektima...

"Kao da više nema tajni u modernom svetu, sve može da se vidi, ništa nije sakriveno, a stil reditelja danas uslovljen je industrijom reklama, nema percepcije vremena, sve je brzo, zasnovano na trenutku", smatra osnivač "Kustendorfa".

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

A onda je Kusturica napravio analizu u filmskoj režiji: "Kada je objekat koji se prezentuje bizaran, reditelj bi trebalo da ga prikaže poetično, a onda kada je poetičan, prikazuje se snažno".

Končalovski, autor "Dragih drugova", koji je ruski kandidat za Oskara, smatra da je na filmu najznačajnije da reditelj ne greši, i to ne u onome što prikazuje, već upravo u onome što - ne prikazuje. Istaknuti ruski reditelj i scenarista je između ostalog označio filmski scenario kao esenciju filmskog jezika uz poređenje sa GPS navigacijom. "GPS vam pomaže, određuje gde je recimo, centar grada i vodi nas ka njemu prečicom, što brže moguće. Isto tako, razmišljao sam da i jedan Čehov ili Šekspir takođe kruže oko centra, ali nikako ne stižu do njega", objasnio je svoje viđenje autor.

"Tako sam ja pisao scenario za film 'Greh' o Mikelanđelu, stavio sam u tekst sve umetnikove probleme sa novcem, karakterom, ali na kraju, nisam išao ka centru. Zato je veoma važno da se istisne, isključi taj GPS iz scenarija, iz razloga što svi veliki filmski scenariji uvek istražuju po periferiji grada, nikada ne upoznaju grad samo po njegovom centru, zato se mora upoznati grad bez navigacije", rekao je Končalovski.

Antologijski filmski reditelj Stenli Kjubrik je smatrao da je u vreme njegovog života i stvaralaštva, kinematografija bila fokusirana najpre na sve ono što ljudsko oko ne vidi, dakle na filozofiju života. Ipak, Kusturica i Končalovski smatraju da je današnja filmska scena bazirana upravo na onome što vidi ljudsko oko. "Razmišljao sam uglavnom u kadrovima, takva je bila estetika u snimanju filmova ranijih godina moje karijere", otkrio je Končalovski. "Danas ne razmišljam o tome, već postavljam nekoliko kamera, snimam i zatim posmatram šta će se dogoditi.

Shvatio sam da je nemoguće precizno izračunati koje su to sve tačke iz kojih treba da se proučava i gleda određeni događaj, zato više ne tražim uglove, još od mog filma 'Raj'. Sada mi je važna slučajnost, da se predstave ljudski odnosi, gledati njihove reakcije, snimiti ih na razne načine i videti šta će na kraju ispasti", zaključio je Končalovski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 31 idi na stranu