Umetnici do kraja godine konkurišu za nacionalnu penziju?

Imamo ideju da do kraja ove godine raspišemo konkurs za dodelu priznanja umetnicima odnosno i stručnjacima u kulturi za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina, ali to zavisi od donošenja izmena zakona u kulturi, kazao je Tanjugu Vladimir Nedeljković, savetnik u Ministarstvu kulture i informisanja.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 27.02.2019.

12:58

Umetnici do kraja godine konkurišu za nacionalnu penziju?
Foto: IgorVetushko/Depositphoto.com

Nedeljković je jedan od učesnika današnjeg 6. po redu okruglog stola koji se na temu dodele nacionalnih priznanja u kulturi održava u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka.

Savetnik u Ministarstvu kulture i informisanja je napomenuo da se "čekaju izmene u zakonu u kulturi".

"Dok se to ne desi, mi ne sedimo skrštenih ruku već pokušavamo u komunikaciji da sa predstavnicima umetničkih udruženja da na neki način dodjemo do kriterijuma za dodelu nacionalnih priznanja u kulturi. Pokušaćemo da valorizujemo najznačajnije nagrade koje su umetnici stekli u toku karijere...", kazao je Nedeljković i dodao da predstavnici umetničkih udruženja imaju zadatak da sugerišu koje su najznačajnije nagrade u različitim oblastima umetničkog delovanja kako bi olakšali komisiji Ministarstva kulture i informisanja koja će odlučivati o prijavama za dobijanje nacionalnih priznanja u kulturi.

"Nagrade će biti jedan od kriterijuma...možda ne odlučujući, ali će nagrade sigurno biti polazna osnova za dodelu priznanja....Prošle godine smo održali pet okruglih stolova na kojima su učestvovali predstavnici umetničkih udruženja, umetnici i predstavnici Ministartva kulture i informisanja... Dok se ne donesu izmene zakona u kulturi mi ne možemo da raspišemo konkurs za dodelu nacionalnih priznanja, ali nadam se da će se to dogoditi do kraja 2019. godine", poručio je Nedeljković i napomenuo da još nije utvrđen broj nacionalnih priznanja u kulturi koji će biti podeljen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

9 h

Podeli: