Vukosavljević obišao Novi Bečej - "grad u fokusu"

Ministar kulture i informisanje Vladan Vukosavljević posetio je danas opštinu Novi Bečej i tom prilikom obišao objekte rekonstruisane sredstvima dobijenim na konkursu "Gradovi u fokusu".

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 27.12.2017.

15:35

Vukosavljević obišao Novi Bečej -
foto: Tanjug / Dragan Kujundžiæ / bb

Ministar Vukosavljević je zajedno sa predsednikom opštine Novi Bečej Sašom Maksimovićem otvorio rekonstruisan "Žitni magacin" u Novom Miloševu i rekonstruisanu i opremljenu salu Doma kulture u Novom Bečeju koja je transformisana u multimedijalni prostor.

Novi Bečej je na prošlogodišnjem konkursu "Gradovi u fokusu" poneo titulu "Grad u fokusu" i za projekat "Prošlost u sadašnjosti kao zalog budućnosti" dodeljeno mu je 56.763.442,42 dinara.

Vukosavljević je istakao da je titula "Grad u fokusu" zaslužno pripala opštini Novi Bečej, koja predstavlja primer dobrog ulaganja u kulturu i kao takva treba da posluži kao obrazac za ostale opštine i gradove.

"Koncept 'Gradovi u fokusu' za nas je veoma značajan jer predstavlja živu primenu principa decentralizacije kulturne politike za šta se Ministarstvo svesrdno zalaže. Da bi se to ostvarilo potrebno je da sredstva budu na pravilan način upotrebljena", rekao je ministar izrazivši zadovoljstvo zbog realizovanih projekata u Novom Bečeju, čime je ta opština dobila, kako je ocenio, suštinsko pojačanje kulturne ponude i vetar u leđa za razvoj kulturnog života.

Vukosavljević je podsetio da je u protekle dve godine na konkursima "Gradovi u fokusu" podržano 16 projekata iz isto toliko gradova sa blizu 300 miliona dinara, čime su gradovi širom Srbije dobili sredstva za obnovu zavičajnih muzeja, biblioteka, koncertnih dvorana, bioskopskih sala.

"Zaista se trudimo da ohrabrimo, osnažimo, damo zanačajn i materijalni i tehnički podsticaj, kolokvijalno rečeno, manjim sredinama i mislim da su prva dva konkursa doprinela povoljnom utisku. Mi nastavljamo punom parom i pozivam predsednike drugih opština i kulturne poslenike da posete Novi Bečej", rekao je ministar dodavši da će nastojati da za dobre projekte i dalje pronalaze sredstva u gornjim granicama svojih mogućnosti.

Maksimovć je rekao da je opština u proteklih godinu i po dana kada je u pitanju kultura uložila više od 100 miliona dinara u infrastrukturu i manifestacije i da planiraju ponovo da apliciraju za sredstva na konkursu "Gradovi u fokusu", dodavši u šali da će "postati redovne mušterije u Ministarstvu kulture".

On je najavio da planiraju rekonstrukciju i spoljašnosti Doma kulture, kao i da će nastaviti da rade "još jače" - od popravke dvorca Karačonji, preko rekonstrukcije Žitnog magacina u Novom Bečeju koji je najstariji objekat tehničke kulture u Vojvodini, do izgradnje replike neolitskog naselja.

Vođa projekta "Gradovi u fokusu" Dragan Rauški rekao je da su projektom obuhvaćeni radovi u Narodnoj biblioteci, Domu kulture, Turskobečejskoj štedionici, Banatskom kulturnom centru, Muzeju "Žeravica", Žitnom magacinu i Zoološkom vrtu porodice Jorgin i precizirao da su uredili oko 2.000 kvadratnih metara prostora.

Pored toga, prema njegovim rečima, održano je 20 manifestacija, izložbi i seminara, angažovano više od 250 ljudi, a programe je tokom realizacije projekta pratilo blizu 30.000 posetilaca.

"Zahvaljujući projektu 'Gradovi u fokusu' dobili smo maskotu Slanog Kopova, održali smo koncert duhovne muzike u Bočaru, oživeli smo zidine drevne Arače, međunarodni simpozijum posvećen arheološkim lokalitetima, okupili smo pozorišne družine u Kumanu, pesnike i ljubitelje folklora, započeli obiman posao na digitalizaciji kulturnog nasleđa, a brojne aktivnosti smo posvetili našim najmlađim sugrađanima, kao i deci sa smetnjama u razvoju", rekao je Rauški.

Rauški je obećao ministru da će Novi Bečej konačno dobiti svoj muzej i da će on biti prvi muzej u Srbiji koji će spojiti privatno i javno partnerstvo.

Ministar Vukosavljević je sa svojim saradnicima obišao Muzej "Kotarka" i dvorac Karočonji u Novom Miloševu uverivši se u njegovu zapuštenost i neophodnost potpune rekonstrukcije.

Vukosavljević je posetio i Muzej Glavaševa kuća, zatim privatni Muzej "Žeravica" primetivši da je reč o nesvakidašnjoj pojavi da jedan privatni muzej ne naplaćuje ulaznice posetiocima i zapazio da trud i entuzijazam u opštini Novi Bečej prevazilaze sredinu.

Na konkursima "Gradovi u fokusu" podržani su projekti Novog Bečeja, Kikinde, Zrenjanina, Kragujevca, Užica i Šapca u 2016. godini, Bačke Palanke, Vlasotinca, Sremske Mitrovice, Šida, Vranja, Kraljeva, Bele Palanke, Mionice, Trstenika i Kučeva u 2017. godini.

Konkurs "Gradovi u fokusu 2018" raspisan je 25. decembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: