Natali Portman dobitnica jevrejske Nobelove nagrade

Holivudska glumica i oskarovka Natali Portman nagrađena je izraelskom nagradom Geneza za 2018. godinu, u znak priznanja za posvećenost socijalnim pitanjima i dubokoj vezi sa svojim jevrejskim i izraelskim korenima, naveli su organizatori.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Getty
Foto: Getty

Natali Portman: Nije lako biti Jevrejka u Parizu

Nagrada od milion dolara, poznata i kao "jevrejska Nobelova nagrada", daje se svake godine osobi koja se smatra inspiracijom za sledeću generaciju Jevreja zbog svojih profesionalnih dostignuća i posvećenosti jevrejskim vrednostima.

Glumica je rekla da je "duboko dirnuta" tim priznanjem.

"Ponosna sam na svoje izraelske korene i jevrejsko nasleđe. Oni su ključni deo onoga što sam ja", navela je Portmanova u saopštenju, dodavši da će iskoristiti novac od nagrade da učini drugačijim život žena u Izraelu i šire.

Ona je rođena u Izraelu, a u SAD se preselila kao mlada devojka i od deteta glumice izrasla u priznatu zvezdu.

Osvojila je Oskara 2011. godine za svoju ulogu u filmu "Crni labud", a 2015. godine je režirala i glumila u filmu "Priča o ljubavi i tami", filmu na hebrejskom jeziku snimanom u Izraelu po romanu Amosa Oza.

U obrazloženju dodele nagrade navedena je njena uloga u borbi za rodnu jednakost, protiv siromaštva, u oblasti mikrofinansiranja i prava životinja.

"Ona je primer ključnih osobina jevrejskog karaktera i vrednosti jevrejskog naroda - upornosti i teškog rada, težnje izuzetnosti, intelektualne radoznalosti i iskrene želje da doprinese da svet postane bolji", rekao je Stan Polivec, jedan od osnivača i predsedavajući fondacije nagrade, proglasivši je primerom za ugled za milione mladih Jevreja širom sveta.

Foto: Getty
Foto: Getty

Fondacija je najavila da će novac od nagrade uložiti u promovisanje obrazovanja, ekonomskog napredovanja, zdravlja i političkog učešća žena, a znatan deo daće se za jednakost žena u Izraelu.

Očekuje se da će nagradu glumici uručiti izraelski premijer Benjamin Netanjahu u Jerusalimu u junu.

Nagrada je inaugurisana pre tri godine, a Natali Portman je peta dobitnica, a prva žena koja je dobila nagradu.

Prethodni dobitnici su bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg, glumac Majkl Daglas, violinista Icak Perlman i vajar Aniš Kapur.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 35 idi na stranu