Sedmodnevni teatarski program na Nišvilu

Ovogodišnji "Nišville" imaće specijalni uvod u vidu 14 pozorišnih predstava iz zemlje i inostranstva, što će praktično biti i prvi međunarodni pozoršni festival u ovom delu zemlje, najavili su organizatori niškog džez festivala.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 31.03.2017.

21:15

Sedmodnevni teatarski program na Nišvilu
Foto: Thinkstock

Internacionalni "Nisville jaž teatarski festival" objediniće dugogodišnju potrebu da se u Nišu formira i započne svoj život festival koji bi, osim što je internacionalan, bio i festival savremenog teatrskog izraza koji kao i džez počinje krajem 19. veka i nastavlja svoj razvoj do danas, ističu organizatori.

Umetnička direktorka i selektorka tetarskog programa "Nišville"a, glumica, Nišlijka Maja Mitić naglašava činjenicu da u tom delu zemlje ne postoji teatarski festival međunarodnog karaktera, pogotovo ne savremenih tendencija 20. i 21. veka.

"Pokretanjem internacionalnog teatrskog festivala savremenog izraza pridružujemo se i glavnoj smernici naše države za decentralizaciju Srbije. Na osnovama koje džez festival promoviše poput slobode, jednakosti, tolerancije, teatrski festival će se osloniti i biti prirodan partner istih vrednosti", istakla je Mitić, zamenica direktora beogradskog "Dah Teatra".

Festival će trajati od 6. do 13. avgusta, a poslednja četiri dana pozorišni program će se preklopiti sa glavnim programom džez festivala.

Svoj dolazak su potvrdile pozorišne trupe iz Italije, SAD, Francuske, Mađarske, Norveške, Bugarske, a zajednički imenitelj ovog festival je da se u predstavama koristi muzika koja se oslanja na džez, njegove inspiracije, početke ili savremeni izraz u bilo kom obliku.

Selekcija objedinjuje večernju i scenu za decu, ali i bebe, a obuhvatiće različite forme - od spektakla, teatra na zadati tekst, preko uličnih performansa, cirkusa i plesa do predstava izložbi.

Najavljene su i predavanja, okrugli stolovi, radionice za studente umetničkih fakulteta, a planirano je spajanje već postojaćeg skeleta predstave italijanske grupe "En Vol" iz grada Sasari na Sardiniji, sa lokalnim umetnicima iz Niša i umetnicima iz Beograda.

Reč je o predstavi "Gernika" i više od 20 ljudi će se pre početka festival u Nišu okupiti kako bi uradili taj projekat koji će i otvoriti teatarski festival.

Ideja je da se ceo grad "razigra", a predstave igraju kako u Tvrđavi, tako i u Amfiteatru na keju pored spomenika Šabanu Bajramoviću, u dvorištu Banovine, Oficirskom domu, ali i na mostu ispred Tvrđave, na ulicama i trgovima Niša.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: