Li Čajld nagrađen za "61 sat"

Bestseler pisac Li Čajld dobitnik je ovogodišnje "Theakston Old Peculier" nagrade za krimi roman godine, a 61 sat (61 Hours) je 14. knjiga u nizu njegovih dela u kojima je glavni lik Džek Ričer.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 22.07.2011.

16:57

Default images

Na pitanje kako se oseća povodom osvajanja ove nagrade, Li Čajld (Lee Child) je izjavio da je osetio uzbuđenje dobivši 3000 engleskih funti. Priseća se da dok je pisao nagrađeni roman imao je osećaj da će biti dobar ali da mu priznanje posebno znači jer sugeriše ga intuicija nije prevarila.

Čajldovi romani su prodavani u velikim tiražima, proato je čak 50 miliona primeraka širom sveta. Prevođen je na čak 40 jezika, a među njima i na srpski.



Krimi spisateljica Dreda Sej Mičel (Dreda Say Mitchell) bila je jedna od članova žirija. Izjavila je da Čajld maestralno smišlja zaplete u svojim romanima. U ovom romanu Džek Ričer (Jack Reacher) se nalazi u snegom zavejanoj Dakoti. Ovaj bivši vojni policajac, koji putuje Amerikom bez mobilnog telefona, prtljaga ni kreditne kartice, iznova zapada u nevolje, ali sudeći po Mičelovoj, ovom prilikom junak se suočava sa ozbiljnim introspektivnim momentima. Ona smatra da je roman veoma dobar, uprkos teškoćama koje sobom nosi pisanje velikog broja nastavaka. Junak zapada u krizu identiteta i to je novina koja je piscu i donela zasluženu nagradu. Saznajemo nove detalje o prošlosti junaka i pisac dočarava njegov karakter na kompleksniji način.

Mnogima se dopala i činjenica da je Čajld prekršio konvencije, koje se odnose na krimi romane, jer je svoje delo ostavio nedovršenim. Na kraju romana pisac je napisao „nastaviće se“, i tvrdi da je to učinio instinktivno.

Čajld objašnjava da je takav kraj neizbežan jer se mučio pri pisanju finalne scene. Osećao je da nije dobro da na silu piše i odlučio je da roman završi tamo gde je smatrao da treba.



Pisac je izjavio da ne želi više da objavljuje po roman godišnje i da ne želi da njegov junak uvek bude ispravan i uspešan. Roman 61 sat govori o sumnjama i padu glavnog junaka i o tome kako se on ponaša u toj situaciji.

Li Čajld je rođen 1954. u Koventriju u Engleskoj. Počeo je grozničavo da piše 1995. godine, nakon što je otpušten sa televizije Granada (Granada Television). Objavljivao je po roman godišnje još od 1997. godine, kada je objavio svoj roman prvenac Mesto zločina (Killing Floor). Sada vreme provodi na relaciji između Njujorka i San Tropea (St Tropez). Zanimljivo je da je Li Čajld zapravo pseudonim. Pravo pravo ime mu je Džim Grand (Jim Grand).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: