Luksuzno izdanje Andrićevog klasika

Kompanija " Novosti" predstavila je 30. maja novinarima luksuzno izdanje romana "Na Drini ćuprija" Iva Andrića u Andrićevoj zadužbini, koje će se 31. maja pojaviti na kioscima povodom pola veka otkako je naš jedini nobelovac dobio ovo najviše književno priznanje.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.05.2011.

17:07

Default images

Upravnik Zadužbine Dragan Dragojlović podsetio je da je Andrić napisao svoj najpoznatiji roman tokom Drugog svetskog rata kada je u teškoj oskudici živeo kao podstanar u jednom sobičku.

Andrić je započeo pisanje "Na Drini ćuprije" u leto 1942. a dovršio krajem 1943. Roman je štampan odmah nakon oslobođenja i do sada je bezbroj puta doživeo nova izdanja u celom svetu, a posebno u nekadašnjim republikama Jugoslavije.

Prema podacima koje je saopštio Dragojlović, Andrić je preveden na 45 jezika među kojima su samo u Španiji prevodi ne samo na kastiljano (španski) već i na baskijski, katalonski i galicijski.

"Andrić nije pisac koji je nakon dobijanja Nobela pao u zaborav već i dalje ima čitaoce" naglasio je Dragojlović i primetio da su "Novosti" već objavile u kiosk izdanju njegovu "Prokletu avliju" koja je imala tiraž od 115.000 primeraka, a početni tiraž romana " Na Drini ćuprija" je 20.000.

Savetnica u Zadužbini Žaneta Đukić Perišić je ispričala da je od sestrične Andrićeve supruge, Milice Zajcev čula anegdotu da je Andrić tokom rata dolazio svake srede da poseti, u to vreme, još udatu za Jovanovića, njenu tetku i čitao joj iz rukopisa odlomke ovog romana. Ona je navela da su i Milica Babić (njena tetka) i Verta Stojić, Andrićeva bliska saradnica, tražile da "ublaži" opis nabijanja na kolac i pisac ih je saslušao, ali nije poslušao.

"Pisac je smatrao da je važno da u literaturi ostane trag o strašnom mučenju raje pod Turcima, kao što je u noveli "Zeko" sačuvao sećanje na vešanje talaca na Terazijama tokom Drugog svetskog rata", dodala je Đukić-Perišić.

Direktor izdavačke delatnosti u kompaniji "Novosti" Aleksandar Backović je podsetio da su tokom proteklih šet godina prodali više od 5.000.000 primeraka knjiga i da su neke poput Andrićeve "Proklete Avlije" i sada Kusturičine knjige " Smrt je neproverena glasina" premašile tiraž od 100.000 primeraka. On je objasnio da se"Novosti" trude da odaberu vredne knjige jer imaju mogućnost da ih distribuiraju preko svoje prodajne mreže i da tako stignu do najšire publike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: