Čarls Simić oduševio Beograđane

Posetioci su američkom pesniku, rođenom Beograđaninu Čarlsu Simiću, u prepunoj sali Kulturnog centra prirediili prave ovacije na početku, tokom i na kraju njegove poetske večeri 18. maja.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 19.05.2011.

09:20

Default images

Ne samo da je broj publike nadmašio posećenost Simićevom nastupu, na istom mestu pre pret godina, već je ovoga puta razgrabljen ceo tiraž pesničke zbirke "Isčekujući presudu", u izdanju "Arhipelaga", koja je bila neposredni povod njegovom gostovanju u Srbiji.

Šarmantni, duhoviti, neposredni pesnik, koji ume da se nasmeje i da zasmeje publiku ostao je da potpisuje svoje knjige još ceo sat nakon što je program završen.

Glavni urednik "Arhipelaga" Gojko Božović dao je sažeti portret pesnika istakavši da svaki njegov dolazak u svoj rodni grad prerasta u prvorazredni kultruni događaj pokazujući na delu koliko poezija može da bude vitalna i privlačna publici svih generacija.

U sali su se mogle videti stare dame oslonjene na štap, poznata imena srpske kulturne scene, studenti, pa i srednjoškolci, a bilo je osnovaca koji su pravo iz škole, sa rancima na leđima, došli u pratnji roditelja da čuju stihove u kojima se govori o kamenu, cipelama, metlama, svakodnevici, ali i o engleskom pesniku Šeliju, Paskalovim idejama, Svetom Tomi Akvinskom ...

Stihove prevedne na srpski čitao je dramski umetnik Dejan Đurović na vrlo sugestivan način tako da mu je na kraju čestitao i sam pesnik koji je iste pesme kazivao na originalnom engleskom jeyiku.

Organizatori večeri bili su KC i "Arhipelag", a Simić će danas, 19. maja, gostovati i u Novom Sadu. Opširinije o poseti Čarlsa Simića Beogradu pročitajte u našoj rubrici "Moj ugao".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: