Umrla književnica Mira Alečković

Jedna od najplodnijih i najaktivnijih književnica srpske i šire južnoslovenske literature, posebno dečje, Mira Alečković preminula je u 84. godini, saopštila je danas Tanjugu njena porodica.

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 27.02.2008.

14:10

Default images

Povodom smrti Mire Alečković naš istaknuti pesnik za decu Dobrica Erić izjavio je Tanjugu: "Otišla nam, eto, još jedna omiljena pesnikinja, usamljena i malo zapostavljena u poznim godinama života".

"Ode poslednji predstavnik velikog poslerantog naraštaja pisaca za mlade. Pridružila se svojoj učiteljici i nerazdvojnoj drugarici Desanki (Maksimović) i svojim ratnim drugovima, Branku Ćopiću, Dušanu Radoviću, Arsenu Dikliću, Momčilu Tešiću, Aleksi Mikiću, kao i Miroslavu Antiću, Draganu Lukiću i drugima", dodao je Erić.

"Desetine pokolenja dece raslo je i stasavalo uz Mirine pesme, pa će mnogi učitelji i đaci, i bivši i sadašnji, biti zaista tužni...", rekao je Erić.

Pesnik se od Mire Alečković oprostio rečima: "Pesnikinja 'Zvezdanih balada' i mnogih drugih pesama iz lektire, preselila se među zvezde".

Autorka preko 50 knjiga za mlade, urednica dečjih i omladinskih listova i časopisa "Zmaj", "Mladost", "Pionir", "Poletarac", rođena je 2. februara 1924. godine u Novom Sadu.

Alečkovićeva je završila u Beogradu studije svetske književosti i lingvistike, a zatim Fušeovu školu u Parizu.

Sa Desankom Maksimović i Brankom Ćopićem, jedan je od osnivača časopisa za decu "Zmaj".

Alečkovićeva je bila dugogodišnja predsednica Društva Jugoslavija-Francuska, kao i Udruženja književnika Srbije.

Autorka je više knjiga za decu i odrasle koje su prevedene na mnoge svetske jezike.

Njena poezija ušla je u antologiju srpske poezije prevedene u Rusiji.

U sećanju će ostati pesma "Jugoslavijo", na muziku Nikole Hercigonje, kojja je bila poznata kao "Svečana pesma".

Alečkovićeva je, kao bolničarka, bila učesnik Narodno-oslobodilačke borbe. Nosilac je mnogih odlikovanja među kojima dve Legije časti, ruske otadžbinske medalje i ordena "Car Dušan", koje su joj dodedili Srbi s Kosova i Metohije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: