Nova knjiga Žozea Saramaga

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.11.2006.

10:40

Default images

Dobitnik Nobelove nagrade, portugalski pisac Žoze Saramago u svojoj novoj knjizi “Mala sećanja” koja je upravo obljavljena govori o svom detinjstvu i odrastanju u mestašcu Azinjaga.

Knjiga je predstavljena upravo u mestu u kom je odrastao i to za njegov 84. rođendan.

Saramago u svojoj knjigi govori o prvih petnaest godina svog života a naročito o školskim raspustima koje je proveo sa nepismenim dedom i babom, koji su ga naučili više o životu od roditelja s kojima je živeo u Lisabonu.

Sin policajca, odrastao u siromašnoj porodici, Saramago je morao da napusti školovanje sa 16 godina i završi bravarski zanat.

Prvi roman koji je napisao 1947. godina prošao je potpuno nezapaženo zbog čega nije pisao narednih 18 godina.

Pisanju se vratio objavljujući poeziju i novinske kolumne po različitim novinama.

Postaje član komunističke partije 1959. godine i angažovani protivnik Salazarove diktature i učesnik Revolucije karanfila.

Žoze Saramago se smatra najvećim živim portugalskim i jednim od nauticajnijih evropskih pisaca današnjice. Njegova dela su prevedena na više od 30 jezika, a 1998. godine nagrađen je Nobelovom nagradom za književnost.

B92

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: